Varsóból Budapestre

Kisebb késések a lengyel bányászok sínblokádja miatt

A blokádot a kora délutáni órákban megszakították, a Varsóból Budapestre tartó Polonia IC, valamint a fordított irányú Sobieski IC kisebb késést szenvedett el az akció miatt.

2015.01.12 14:54MTI

A lengyel bányászat átszervezését célzó új kormányprogram ellen tiltakozó bányászok hétfőn kiterjesztették sztrájkjukat, ennek keretében Katowicében mintegy 50 bányász délelőtt sínblokádot indított, egy időre megállították a forgalmat a Katowice-Varsó vasútvonalon.

A lengyel államvasutak (PKP) intercity-részlegének szóvivője, Marta Ziemska, az MTI-nek elmondta: a blokádot a kora délutáni órákban megszakították, a Varsóból Budapestre tartó Polonia IC, valamint a fordított irányú Sobieski IC kisebb késést szenvedett el az akció miatt.

A dél-lengyelországi bányavárosokban hétfőn - a korábbi bejelentésekkel egybehangzóan - kiterjesztették a tiltakozási akciókat. A legnagyobb lengyel bányacég, a Széntársaság Kft. (KW) négy tárnájában csütörtök óta sztrájkoló bányászok száma vasárnap este 2 ezret ért, a felszínen további ezer alkalmazott sztrájkolt. Hétfő délután a sztrájkolókhoz a KW további négy bányájának dolgozói csatlakoztak.

A hétvégi felfüggesztett katowicei tárgyalásokon a bányászok a kormány alacsonyabb rangú képviselőivel - akik élén Wojciech Kowalczyk, a lengyel bányászat átszervezésében illetékes kormánymegbízott állt - alig találtak közös tárgyalási alapot. Hétfő délután Ewa Kopacz miniszterelnök tárgyal a szakszervezetek képviselőivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.