Okos lesz az autónk is

Gesztusvezérlés és spéci Samsung-tabletek kerülhetnek a jövő BMW-ibe

A német autógyártó a CES-en mutatta be a Touch Command és az iDrive-rendszer legújabb változatát.

2015.01.10 09:07ma.hu

A BMW a CES-en mutatta legújabb autós informatikai fejlesztéseit, amelyek egy-két éven belül új modelljeikben is megjelenhetnek. Az egyik egy, apró, a hátsó ülések mellett elhelyezett dokkolóba illeszthető Samsung táblagép, amelyen egy speciális, a német autógyártó szakemberei által fejlesztett szoftver fut. A Touch Command rendszer lehetővé teszi, hogy az utasok közvetlenül a tabletről vezérelhessék a klímát, váltogathassanak a rádiócsatornák között vagy állíthassák az üléseiket.

The Verge

A cég másik újdonsága a teljesen átalakított iDrive-rendszer, amely az érintőképernyő mellett gesztusvezérlést is kapott. A cég mérnökei egy apró kamerát építettek az utastér plafonjába, amely többféle különféle gesztust képes megkülönböztetni. Ha például körkörös mozdulatot teszünk a kezünkkel, felhangosíthatjuk vagy lehalkíthatjuk a rádiót, egy legyintéssel pedig fogadhatjuk vagy elutasíthatjuk a bejövő hívásokat.

A rendszer teljesen testre szabható: a felhasználó szabadon eldöntheti, hogy milyen funkciókat, parancsokat társít az egyes gesztusokhoz. A megoldás nagyban hasonlít a Volkswagen hétfőn bemutatott rendszeréhez, amelyet a Golf R Touchhoz fejlesztettek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.