Vaksi a paksi hapsi

Vége az éjszakai autózást megkeserítő fényszórós elvakításnak

Önt is zavarja, hogy éjszaka a szembejövő autók fénye elvakítja? Egy új fejlesztés úgy képes kiküszöbölni ezt a problémát, hogy összességében senki sem lát kevesebbet az útból.

2014.09.15 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Carnegie Mellon University

Egy kép többet ér, mint ezer szó - a fent látható módon működik az új technológia. Itt akár véget is érhetne cikkünk, de azért említést érdemelnek a részletek is. Az amerikai Carnegie Mellon Egyetem mérnökcsapata olyan fényszórón kísérletezik, ami képes csökkenteni annak fényességét - de csak adott pont(ok)ban. Vagyis, miközben a vezető előtt az út továbbra is "fényárban" úszik, a szembejövő felé csak tompán világít a gépjármű lámpája. Mindezt természetesen önműködően szabályozza a fényszórót vezérlő automatika.

De nem csak erre használható az amerikaiak prototípusa. Az "okoslámpa" külön meg tudja világítani az útburkolati jeleket és forgalmi körülményeket jelző táblákat. Ezeket több fénnyel emeli ki az éjszakai autózás monotonitásából, így hívva fel a sofőr figyelmét a fontos haladási információkra.

Kíváncsi, hogyan is működik a rendszer? Elméletileg pofonegyszerűen. A hagyományos autólámpák többnyire egyetlen (vagy csak néhány) izzót használnak a fénysugár előállításához. Ezzel szemben az amerikai mérnökök milliónyi apró fényforrást építettek a lámpába, az egyes, apró fénysugarak pedig egy projektorhoz hasonlóan jönnek létre.

Innen már nem olyan nagy kunszt lekapcsolni az éppen szükségtelennek ítélt csoportokat. Egy picinyke processzor vezérli azt a milliónyi apró tükröcskét, amik forgatásával szabályozható az egyes pixelek fénykibocsátásának erőssége. Ráadásul nem is akármilyen tempóban: az egyetem szakemberei szerint 1-2,5 milliszekundum alatt lehet ki- vagy bekapcsolni az egyes fényforrásokat.

Van azonban egy komoly hiányossága a rendszernek. Jelenleg túlságosan nagyméretű (és valószínűleg drága is) ahhoz, hogy be lehessen építeni egy átlagos autóba. Az egyetem tervei szerint némi miniatürizálást követően a jövő év folyamán egy teherautóba fogják beszerelni az eszközt, de onnan még néhány évnek el kell telnie, hogy általánossá válhasson az utakon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.