Időjárási viszonyok

Nyáron is fontos az óvatosság - tanácsok a volán mögé ülőknek

A nyár közepén többen indulnak nyaralni, vagy szabadságukat, vakációjukat töltik, így az utakon is többen közlekednek. Nem szabad elfelejteni, hogy ennek az évszaknak is megvannak a sajátos közlekedési veszélyei.

2014.07.15 08:06ma.hu

A tapasztalatok alapján a nyári hőségben a közúti közlekedésben résztvevők türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek, és ezért a veszélyhelyzeteket sem jól mérik fel. Többször előfordul a sebességhatárok túllépése, a szabálytalan előzések, hirtelen kormánymozdulatok és manőverek, melyek fő baleseti okok.

Az évszak másik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvíz szerű esőzés, mely szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok nagy része nem számol az úgynevezett "vízen futás" veszélyeivel.

A gumiabroncs mintázata gördülés közben megtöri az útfelületen kialakult vízréteget, a mintázat árkai pedig elvezetik a vizet hátrafelé és oldalra; így az kiszorul az autógumi felfekvő felülete alól. Túlzott sebességnél nincs idő, kopott gumiabroncsnál pedig nincs hely a vízelvezetésre. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, "felfut" a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik.

Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

A sebességhatárok túllépése mellett ugyanolyan veszélyeket tartogat az indokolatlanul lassú haladás is, mely nem csak a mögöttes forgalmat akadályozza, de vezetőtársaikat olyan előzési manőverekre készteti, melyek az úgynevezett "frontális" ütközések fő okai.

Összességében a nyári hőség idején, ha tehetik:

- kerüljék a legmelegebb órákban történő elindulást,
- a gépjármű átszellőztetésével próbálják meg azt lehűteni,
- sebességhatárokat tartsák be,
- a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól óvakodjanak.

Az előzést szabályosan, arra alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsák végre - írja a Nógrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a police.hu oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.