James May

A Top Gear műsorvezetője: utálom a "szektaszellemet" az utakon

James May, az angol közszolgálati BBC világhírű autós magazinja, a T utálja a "szektaszellemet" az utakon, autósként, kerékpárosként és motorosként is azt mondja, békében kellene élniük egymás mellett.

2014.06.22 03:30MTI
Forrás: Wikipedia

A műsorvezető abból az alkalomból válaszolt e-mailben az MTI kérdéseire, hogy július 1-jén Budapesten is látható lesz a Top Gear Live Show, amely a televíziós műsor alapján egy élő előadás a Papp László Budapest Sportarénában. Az előadással 5 kontinens 28 városába látogatnak el, eddig mintegy 1,8 millió nézőjük volt.

James May elmondása szerint a show egy másik, hasonló performanszból, az MPH-ból nőtte ki magát, amelyet a Top Gear másik két műsorvezetője, Jeremy Clarkson és Richard Hammond vezetett. "Borzalmas volt, de a csatlakozásommal sokkal jobb lett és létrehoztuk a Top Gear Live Show-t" - mondta. Ugyanúgy autókkal foglalkoznak, de sokkal "cirkuszibb" a végtermék, ők maguk pedig a bohócok - fogalmazott James May.

A Top Gear mára a világ egyik legismertebb autós magazinja lett, de James May-nek - elmondása szerint - fogalma sincs arról, hogy miért alakult így. "Ránézek a két társamra, Hammondra és Clarksonra, és azt gondolom: hogy a fenébe lehet ez a két féleszű híres?" A műsort annyi ember készíti, hogy a 2003-óta a műsorral dolgozó James May sem ismer mindenkit, sokszor teljesen új emberekkel találkozik.

A műsor egyik különlegessége, hogy különböző feladatokat kell megoldania a három műsorvezetőnek extrém körülmények között. Ezek közé tartozott a karácsonyi különkiadás, amikor három kabrióval Irakon, Törökországon, Libanonon, Szírián és Jordánián át Betlehembe kellett menniük. Egy másik műsorban ezer mérföldet tettek meg Bolívia esőerdeiben, hogy eljussanak Chile csendes-óceáni partvidékére használt terepjárókkal.

Ezekkel kapcsolatban James May azt mondta, ezeket a látványos, de nagyon veszélyes túrákat csak kis részben szervezik meg előre, minden, amit a műsorban lát az ember, spontán történik. A legveszélyesebbnek azt élte meg, amikor egy lakóautót hőlégballonná alakítottak. "Azt hittem, örök életemre fent ragadok vele" - mesélte.

A rendőrökkel különös viszonyt ápol James May, mint mondja, eddig brit, spanyol, olasz, ausztrál és japán rendőrök tartóztatták csak le, de minden rendben volt velük. "A japánok nagyon tisztelettudóak voltak, az ausztrálok meg nagyon mókás emberek" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.