Meghiúsulhat a gyöngyösi beruházás

Az Apollo Tyres új helyszínt keres gumigyárának

Az indiai gumiipari társaság, az Apollo Tyres Ltd. úgy döntött, hogy visszavonja a gyöngyösi 200 millió eurós beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon, vagy más európai országban - közölte az Apollo Tyres Ltd. csütörtökön.

2008.08.14 19:30MTI

Az indoklás szerint a zöldmezős beruházással kapcsolatos adminisztratív eljárások váratlan késedelmet szenvedtek - olvasható a közleményben. A közlemény hangsúlyozza, hogy a vállalat döntésével szükségtelenné válik a beruházással kapcsolatban kiírni tervezett, a helyi lakosságot feltételezhetően megosztó népszavazás is. A Fidesz 2008. május 30-án jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a gumiabroncsgyár építése ellen. Tatár László, a párt önkormányzati frakciójának vezetője akkor azzal érvelt: Gyöngyös és a Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyező forrást. 

A közlemény szerint az Apollo Tyres Ltd. arra kéri a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséget (TDH), hogy jelöljön meg olyan alternatív helyszíneket, ahol az Apollo Tyres hatékonyabban mutathatná meg az általa alkalmazott technológiákat, gyártási rendszereket és eljárásokat, miközben a régió lakossága is teljes mértékben részesülhetne a beruházás előnyeiből. Az Apollo Tyres ezzel egy időben megkezdi a céljainak megfelelő alternatív európai helyszínek felkutatását is. 

A 2008 januári bejelentés szerint a gyöngyösi az Apollo Tyres első tengeren túli zöldmezős beruházása lett volna. Az indiai cég a bejelentés óta megalapította magyarországi leányvállalatát, létrehozott egy információs irodát Gyöngyösön és megindította a tervezett beruházás engedélyezési eljárásait. Mint írják ezt követően szereztek tudomást arról a kezdeményezésről, melynek célja a projekt megvalósításának megakadályozása volt egy helyi népszavazás útján - "olyan indokok alapján, melyeknek semmi közük az Apollo Tyres által is alkalmazott modern abroncsgyártási módszerek és szigorú szabványok mai realitásához". 

A közlemény magyarázatként hozzáfűzi: az Apollo Tyres gyártás- és terméktechnológiája minden olyan piacon pontosan megfelel minden környezetvédelmi szabványnak és törvényi előírásnak, ahol a cég gyártói tevékenységet folytat. Az Apollo Tyres a Világbankhoz tartozó International Finance Corporation (IFC) ügyfele; működésének környezetvédelmi kereteit az IFC előírásai határozzák meg, melyek betartását rendszeresen ellenőrzik. 

Az Apollo termékei rendelkeznek az E-tanúsítvánnyal, melyet minden, termékeit Európában értékesítő gyártónak meg kell szereznie. A gumigyártó az Európai Bizottság által előírt nyersanyagokat használja, és már ma megfelel azon előírás-módosítások többségének, melyeket az EU 2010-ben tervez bevezetni az abroncsgyártás területén. Az Apollo Tyres-t 1975-ben alapították Indiában. Mára az első számú indiai nemzetközi gumiabroncs-gyártó társasággá vált, globális összehasonlításban pedig a 16. helyet foglalja el. Négy gyártóegységet üzemeltet Indiában, kettőt Dél-Afrikában és kettőt Zimbabwéban. 

A társaság több mint tízezer embernek ad munkát és éves árbevétele 2008-ban meghaladta az egymilliárd dollár. Árbevételének 12 százaléka a több mint 60 országba irányuló exportból származik. Európában évi 1,5 millió darab gumiabroncsot értékesítenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.