Európa-bajnokságként zárhatja az évet

Bemutatkozott a Suzuki Cup Europe!

Február 25-én tartotta meg bemutatkozó sajtótájékoztatóját a megújult Suzuki Kupa, mely 2014-től Suzuki Cup Europe néven fut, több külföldi helyszínen kerül majd megrendezésre, és komoly sorozatok betétfutama lesz idén.

2014.02.28 09:44ma.hu

A Suzuki Swift Kupa 2006-ban indult útjára Magyarországon, azzal a szándékkal, hogy a hazai autósport utánpótlás bázisa legyen. Az 1.3-as autók azonos technikai felszereltséggel rendelkeztek, így a versenyzők kvalitásai kapnak kulcsszerepet a pályán. 2009-től Burkus Egon vette át a sorozat szervezési és rendezési jogait, s továbbra is a tehetséggondozást tartva szem előtt, 2010-ben 14 évről 12 évre vitte le a versenyzői korhatárt. Természetesen a 12 éves kor betöltése nem jelenti automatikusan a versenyzői licenc kiváltását, a fiataloknak továbbra is komoly feltételrendszernek kell megfelelniük az autóba üléshez.

A versenysorozat az évek alatt bebizonyította, hogy komoly tehetségeket tud kinevelni, itt kezdte pályafutását Michelisz Norbert, Kiss Norbert, valamint a márkakupa legifjabb titánja, Major Benedek. Benedek 2010-ben, 13 évesen mutatkozott be először a mezőnynek, tavaly pedig 16 évesen a világ legfiatalabb futamgyőztese lett a Kamion Európa-bajnokságon, több futamgyőzelmet aratva a szezonban.

2014-ben Suzuki Cup Europe néven rajtol a sorozat, mely akár Európa-bajnokságként is zárhatja az évet.  Már az FIA asztalán van a kérelem, hogy nem csak Magyarország, és a környező országok, hanem egész Európa utánpótlás nevelő versenysorozata lehessen az OXXO Energy által támogatott versenysorozat.

A Magyar Suzuki Zrt.-vel együttműködés kezdődött idén, mely keretében a Suzuki gyár biztosítja a technikai hátteret a kupasorozatnak, így a megszokott 1.3-as kupás autó mellett az új, 2013-as fejlesztésű Suzuki Swift 1.6 SPORT típus is képviselteti magát.

Az 1.6-os bajnokság pilótái között ott lesznek az OXXO Energy Drink versenyzői is, többek között a GFS OXXO Junior Team három ifjú pilótája, Benyó Máté, Fekete Balázs, és a mezőny egyetlen hölgy tagja - aki egyben a legfiatalabb indulóként áll majd rajthoz -, a mindössze 13 éves Keszthelyi Vivien.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.