Kötelező

A januártól hatályos kötelező biztosítási tarifák

A Magyar Nemzeti Bank - mint pénzügyi felügyelet - honlapján közzétették a biztosítók a jövő év első napjától alkalmazandó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat.

2013.11.02 09:55MTI

Idén először nem napilapokban, hanem a felügyelet-, a biztosítók saját-, valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján jelentek meg a tarifák. Eddig 15 biztosító közölte az új tarifáját, amely azoknak szól, akiknek az év utolsó napja a kgfb forduló napja. Amelyik biztosító szombaton nem tesz közzé új tarifát, annak a régi él tovább, változatlanul.

A kötelező biztosítás fordulónapja annak esik az év végére, aki 2010 előtt vásárolta a járművét, az azt követően vásároltak kgfb-biztosításának a vásárlás napja a fordulónap, vagyis az akkor érvényes tarifák szerint választhatnak biztosítót.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint az összes gépjármű kétharmadának még az év utolsó napján jár le a kgfb-je, és az új biztosítás január elsejétől érvényes. A segédmotor-kerékpárokat nem számítva 4,021 millió jármű közül 2,652 millió tartozik ebbe a körbe.

A magánszemélyek tulajdonában álló személyautók között még magasabb, 69 százalékos ez az arány: a 2,5 millióból 1,78 millió személygépkocsit érinthet az idei kgfb kampány. Ennek ellenére idén is arra lehet számítani, hogy az autósok túlnyomó többsége - mintegy 75-80 százaléka - nem él a változtatás lehetőségével és fenntartja korábbi kgfb-szerződését - áll a MABISZ csütörtöki közleményében.

Az MNB - mint pénzügyi felügyelet - a honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a biztosítási évforduló december 31., akkor a november 2-ig meghirdetett díjtarifa lesz érvényes a kgfb szerződésre.

Annak a biztosítónak, amely erre az évre vállalta a kgfb-t, a biztosítási évfordulót megelőző 50. napig köteles írásban értesíteni a szerződőt az új biztosítási évre fizetendő díjról. Így - amennyiben a biztosítási évfordulója december 31. - az értesítést november 11-ig kell megkapnia a jármű tulajdonosnak. Amennyiben nem szerződik át másik biztosítóhoz, a következő évre automatikusan a jelenlegi biztosítója által, a 2014. január 1-jére meghirdetett díjak lesznek érvényesek.

Aki úgy dönt, hogy biztosítót vált, fel kell mondania a jelenlegi biztosítójánál a szerződését, és új szerződést kell kötnie az új biztosítóval. A kgfb szerződést a biztosítási évforduló előtt legkésőbb 30 nappal lehet írásban felmondani úgy, hogy a felmondás legkésőbb addig - igazolhatóan - eljusson a biztosítóhoz. Ha a biztosítási évforduló december 31., akkor a felmondásnak legkésőbb december 1-én be kell érkeznie a biztosítóhoz.

Amennyiben az előző biztosítás felmondása nem jogszerűen történt - például elkésett - , akkor az új kgfb szerződés abban az esetben sem tekinthető érvényesnek, ha az díjjal rendezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.