Harmadik negyedév

Kelendők a legolcsóbb és a legdrágább használt autók

A belföldi használt autók kereskedelme fokozatosan élénkül, a behozott járművek száma szinte robbanásszerűen nő.

2013.10.08 10:20MTI
Fotó: MTI

Jelentősen nőtt az eladott használt autók száma a harmadik negyedévben, amikor a használtautó-index 7,8 százalékponttal, 105,8 százalékra emelkedett - közölte a Használtautó.hu hírportál kedden.

A portál szerint az időszakban elkelt használt autók összértékének változását jelző mutatószám alakulását két tényező is befolyásolta: miközben az idei évben eddig több mint tíz százalékkal több használt hazai személyautó váltott tulajdonost, mint az előző év első három negyedévében, megállt az átlagár hosszú idő óta tartó csökkenése.

Mérésük szerint az átlagár az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal, 1,48 millió forintra nőtt.

Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője kiemelte, hogy a használtautó-piacon az elmúlt negyedévben a forgalom növekedésén túl két további reményt keltő fejlemény tapasztalható. Egyrészt már nemcsak a kilenc évnél idősebb, hanem a 0-2 éves használtautók körében is emelkedett szerény mértékben a tulajdonosváltások száma. Ezzel párhuzamosan hosszú idő óta először megállt az átlagárak csökkenése: a második negyedévhez képest már 2 százalékkal magasabb átlagárat tapasztaltak. A forgalom növekedése a legolcsóbb, néhány százezres értékű, illetve az 5 millió forint feletti kategóriában a legszembetűnőbb - mutatott rá.

A közlemény szerint miközben a belföldi használt autók kereskedelme fokozatosan élénkül, a behozott járművek száma szinte robbanásszerűen nő. Míg 2011-ben még csupán havi 2-3 ezer külföldről származó autót helyeztek hazai forgalomba, ez az érték az utolsó negyedévben már minden hónapban meghaladta a 6 ezres értéket. Az utolsó negyedévben mért közel 20 ezer darabos használtautó-import volumene 38 százalékkal nagyobb, mint egy éve.

A teljes személyautó-behozatal több mint 60 százalékát hat márka fedi le, ezek a Volkswagen, a BMW, az Opel, a Ford, az Audi és a Mercedes.

A portál várakozásai szerint, bár a belföldi használtautó-piacon már érzékelhető számottevő növekedés, stabil élénkítő hatást csak az újautó-eladások volumenének további bővülése tudna gyakorolni erre a területre. A mostani lendület várhatóan az év végéig kitart, de azt csak a következő negyedévek adatai fogják megmutatni, hogy valódi trendfordulóról van-e szó - írta a Használtautó.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.