95 éves Rolls Royce is jön

Szombaton érkezik a Duna-menti oldtimer túra mezőnye

Hamarosan szebbnél szebb veteránautók lepik el Budapestet: 2008. július 12-én, szombaton késő délután - 16:30-17 óra között - érkezik a fővárosba a Donau Masters nemzetközi veteránautós túra mezőnye.

2008.07.08 18:33ma.hu

A közel 90 darab, gondosan karbantartott oldtimer a Belgrád Alsó Rakparton, a Lánchíd lábánál tekinthető meg. Az elmúlt évtizedek stílusjegyeit őrző járművek a veteránautók szerelmesein kívül a laikusok számára is maradandó élményt nyújtanak.

A Donau Masters résztvevőit a Duna-menti országok gazdasági és kulturális kapcsolatainak erősítése mellett nemes cél is vezérli: a túra során érintett országok SOS Gyermekfalvait idén is összesen 10 000 euróval támogatják. A Donau Masters legidősebb résztvevő autója egy 95 éves Rolls Royce Silver Ghost, amely elsőként a brit sajtómágnást, Lord Northcliff-et szolgálta.

A közel 100 éves jármű idős kora ellenére számos oldtimer túrán vett részt a közelmúltban: többek között teljesítette a Peking-Párizs közötti túra és az Africa Safari Rally útvonalát; 25 000 km hosszan átszelte Ausztráliát, továbbá 2000-ben részt vett a háború előtti autók versenyén, az olasz Transappenninica-n is.

A Mercedes-Benz ulmi képviselete hagyományteremtő szándékkal 2006-ban indította útjára a Donau Masters márkafüggetlen nemzetközi veteránautós túrát. Az 1976. december 31. előtt gyártott veterán járművek között klasszikus német (Mercedes-Benz, BMW, Porsche), angol (Austin Healey, Triumph, Rolls Royce, Jaguar) és olasz autók (Alfa Romeo, Ferrari, Fiat) is teljesítik az Ulm-Budapest közötti, közel 960 km-es távot.


A Donau Masters célja, hogy négy Duna-menti ország – Németország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország – gazdasági és kulturális kapcsolatait ápolja. A látványos túra nemes gesztussal is párosul, hiszen a Donau Masters résztvevői 2006 óta évente 10 000 euróval támogatják a négy ország SOS Gyermekfalvait.

A Donau Masters versenyzői 2008. július 12-én érkeznek a mogyoródi Hungaroringre, ahonnan délután rendőri felvezetéssel indulnak Budapest szívébe a következő útvonalon: Hungaroring – Hősök tere – Kodály Körönd - Oktogon – Andrássy út – József Attila út – Lánchíd. A látványos mezőny a Belgrád Alsó Rakporton kb. 16:30 órakor ér célba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.