A bio üzemanyag tehet az éhezőkről?

A bio üzemanyag előállítása miatt 30 millió ember nyomorog

Bírálta a bio üzemanyagok előállításával kapcsolatos nyugati terveket a brit Oxfam jótékonysági szervezet, mondván: a bio üzemanyagok okolhatók azért, hogy 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek, ami világszerte 30 millió embert taszít nyomorba.

2008.06.25 18:39MTI

Az Oxfam elemzése rámutat, hogy a gazdag országok növekvő üzemanyagéhségük kielégítésére egyre több bio üzemanyagot állítanak elő, s ez felfelé hajtja az élelmiszerek árát, miután például a gabonakészletek történelmi mélyponton vannak. 

A nemzetközi jótékonysági szervezet ezért sürgeti, hogy a fejlett országok szűntessék meg a bio üzemanyagok előállításnak támogatását és csökkentsék az importvámokat. Azt is követelik ezektől az országoktól, többek között az Európai Uniótól, hogy vessék el azt a tervet, amelynek értelmében 2020-ban az üzemanyagok 10 százalékának kell megújuló energiaforrásból származnia. 

Az Oxfam elemzői szerint a tehetős országok tavaly 15 milliárd dollárt költöttek a termelés támogatására, miközben akadályokat gördítettek az élelmiszerellátást kevésbé veszélyeztető olcsó, brazíliai etanol bevitelének útjába. 

A nemzetközi szervezet arra is felhívja a figyelmet arra is, hogy a bio üzemanyag fokozott előállítása fontos mezőgazdasági területeket vesz el, és csökkenti azokat a földterületeket, amelyek jelentős szerepet játszanak a levegőbe bocsátott széndioxid "elnyelésében".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.