Júniustól

Új kompjárat indul a Dunán

Elindul a kompjárat júniustól Dunaremete és Bős között a Dunán.

2013.02.12 07:48MTI

Marovics Géza, dunaremetei polgármester közölte: a vízi közlekedés magyar és szlovák oldali infrastruktúrájának kialakítására, illetve a komp beszerzésére 940 millió forintot költenek, a projektet a fejlesztési összeg 85 százalékával támogatja az Európai Unió.
 
A négy projektpartner - Lipót, Dunaremete és a szlovákiai Bős, illetve a Nagyszombat Kerületi Önkormányzat - a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyerte el az uniós támogatást. Lipót és Dunaremete öt százalékkal járul hozzá a beruházáshoz, tíz százalék pedig a magyar állami hányad. 

Az invesztíció mintegy 60 százalékát használja fel a magyar fél, amely a vízi jármű beszerzését is vállalta. A komp a kerékpárosokon és a gyalogos utazókon kívül egyszerre hat személyautót tud majd szállítani - közölte Marovics Géza. A projekthez tartozó fejlesztésként megépült kétszer két kilométeres út, amely Dunaremetét, illetve Lipótot köti össze a leendő kikötővel. 

Márciusra elkészül a fogadóépület, s ha enyhül az idő, folytatják a kompbeálló kialakítását - mondta a községvezető. A szlovák oldalon előbbre tartanak, Bősön már elkészült a kikötőépület és az oda vezető kerékpárút - mondta Kvarda József, a Nagyszombat Kerületi Önkormányzat alelnöke az MTI érdeklődésére. 

Marovics Géza hozzátette, hogy a kompjárat megindulása újabb lendületet adhat a turizmusnak, és megkönnyíti a Duna két partján lévő Szigetköz és Csallóköz lakóinak kapcsolattartását. A komp menetideje ugyanis 20 perc lesz, ennyi idő alatt teszi meg a négy kilométert a Dunán, míg autóval 70 kilométeres kerülőúton juthatnak el egymáshoz a két térségben élők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.