Kósa

Újraindul a 2-es villamos-projekt Debrecenben

Újraindul a 2-es villamos-projekt Debrecenben. Az önkormányzat kezdeményezésére a kivitelező konzorcium tagjai kizárólag erre a munkára új projektcéget alapítottak - jelentette be Kósa Lajos (Fidesz) polgármester hétfőn.

2013.01.21 14:06MTI

Az ATK Konzorcium Kft. projektcégben a debreceni Keviép Kft. 51 százalék, a Tóth TD Kft. 48, míg a korábbi konzorciumvezető, az Arcadom Zrt. mindössze 1 százalék tulajdoni résszel rendelkezik - tette hozzá a polgármester a DKV Zrt. telephelyén épülő villamosremíznél tartott sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos az újrakezdés fő okaként azt jelölte meg, hogy az Arcadom Zrt. 2012-ben képtelen volt ellátni a projektirányításból fakadó munkaszervezési és finanszírozási feladatait; késik a pálya építése, számos alvállalkozó nem kapta meg elvégzett munkájának ellenértékét.

Kósa Lajos szerint az új projektcég garancia arra, hogy december 20-ára elkészül a pálya. Májusban azonban már fogadhatják az első spanyol villamosokat az addigra elkészülő remízben - jelentette ki.

Beszámolt arról is, hogy a kormány elfogadta Debrecen kezdeményezését, és 531 millió forinttal, 8 milliárd 607 millió forintra emelte a 2-es villamos beruházásának keretösszegét a múlt év októberében. A polgármester megjegyezte, hogy a pályázatban még 265 forintos euróárfolyammal számoltak. Az árfolyam-különbözetet a kormány magára vállalja, ezért emelték meg a keretösszeget.

A szervezeti átalakítás kapcsán Kósa Lajos rámutatott: az új projektcég jogi, pénzügyi és munkaszervezési vezetését a debreceni Keviép Kft. látja el, amely pénzügyi garanciával igazolta, hogy képes az építési műveletek újraindítására. A beruházás vezető pozíciójában történt változást a város mellett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és az illetékes állami infrastruktúra-fejlesztő társaság, a KIKSZ Zrt. is elfogadta.

Debrecen polgármestere arról is tájékoztatott, hogy a város eddig a beruházás két számláját fizette ki, összesen 2,1 milliárd forint értékben. A kivitelező minden elvégzett, legalább nettó egymilliárd forint értékű munka után jogosult számlázási eljárást kezdeményezni; jelenleg nincs ilyen nagyságrendű, mérnök által igazolt munka, tehát jelenleg nincs fizetési kötelezettsége a városnak.

Ugyanakkor a konzorciumi partnerek korábbi vitája nyomán 600 millió forint értékű elvégzett munka nincs kifizetve. Az Arcadom Zrt. - mint a projekt korábbi vezetője - 300 millióval két konzorciumi partnerének, további 300 millióval pedig alvállalkozóknak tartozik - mutatott rá Kósa Lajos.

A DKV Zrt. telephelyén egyébként - mint azt a sajtótájékoztató résztvevői láthatták - nagy erőkkel kezdték meg a villamosremíz tereprendezési, alapozási munkáit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.