Egyelőre csak a feláras vonatok utasai

Elektronikusan is bemutatható az interneten vásárolt vonatjegy kódja

Már elektronikus formában is bemutathatják a vonaton a vasúti jegyek QR-kódját a jegyvizsgálóknak azok, akik az internetes menetjegyváltás során az otthoni nyomtatás funkciót jelölik meg.

2012.12.10 10:26MTI

A MÁV-Start Zrt. közleménye szerint a lehetőséggel egyelőre csak a feláras vonatok - InterCity, nemzetközi EuroCity, railjet - utasai élhetnek, tehát azokon a vonatokon, ahol pót-, illetve helyjegyet kell váltani a menetjegy mellé. Az azonosításra szolgáló QR-kód ellenőrzése digitálisan, pdf-formátumban is megoldható.
 
A jegyvizsgálók az utas készülékének képernyőjén megjelenő információkat - a papír alapú jegyhez hasonlóan - a kód beolvasásával és a személyazonosság vizsgálatával ellenőrzik. A digitális jegyeket a jegyvizsgálók csak az utas együttműködésével tudják érvényesnek elfogadni, mert az ellenőrzés során esetlegesen szükség lehet a kód nagyítására vagy az eszköz közelítésére, távolítására - hívta fel a figyelmet a MÁV-Start. 

Jelenleg elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt hatvan nappal, elővételben is. 

A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek névre szólnak és adott vonatra érvényesek. A MÁV-Start 2008-ban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. Ilyen módon eddig több mint hárommillió jegyet vásároltak az utasok, ebből otthoni nyomtatással eddig csaknem százezer jegyvásárlás történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.