Ismét győzött a természet

Véget ért a Volvo Adventure 2008-as svédországi döntője

Az igen szoros versenyben az oroszországi "Zöld vitorla" csapat érdemelte ki az első, a macedón "Zöld akció" csoport a második és az afrikai Comore-szigetek ifjú természetvédői a harmadik helyezést.

2008.05.19 15:12ma.hu

A zsűri az első három helyezettet nevezte meg csupán, így a döntő többi résztvevője - köztük a magyar csapat is - az elismerésre méltó negyedik helyezéssel és feledhetetlen élményekkel térhetett haza az izgalmas versenyről.

A nemzetközi megmérettetésen a hazánkat képviselő zsákai Mirage csapat rendkívül jól szerepelt. A XIX. században a Zsáka környékén végrehajtott árvíz-mentesítési és lecsapolási munkálatoknak a pozitívumok mellett az évtizedek alatt számtalan negatív következménye is volt. A kiépített csatornahálózat ugyanis nem mindig képes elvezetni a felhalmozódó belvizet, és megfelelő öntözővízzel pótolni az aszálykor jelentkező csapadékhiányt. A Volvo Adventure pályázaton e terület eredeti élővilágának megmentését szorgalmazta a Mirage csapat.

A világ tizenöt legjobb csapatának munkáját rangos nemzetközi szervezetek képviselőiből álló zsűri bírálta el Siv Persson, a Természetvédelmi Világalap (WWF) főmunkatársának elnökletével. A pályázatok értékelésében részt vett a Cecilia Kibare, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) képviselője, Rob Abson, a Nemzetközi Cserkészszövetség munkatársa, Bengt Andersson, környezeti nevelési szakértő (Environmental Education Expert), valamint Katarina Sundquist és Inge Horkeby a Volvo Group képviselői.

A Volvo Adventure győztes orosz csapata az egyedi ökoszisztémával rendelkező és biológiai szempontból igen sokszínű Nyizsnyij Novgorod városában fekvő Dubki Park megmentését tűzte ki céljául. A parkban több ezer, kifejlett széndioxid-elnyelő fa - köztük csaknem ezer darab kétszáz évnél is idősebb tölgyfa - található, melyek sokféle madárnak, állatnak és rovarnak adnak otthont. A park fennmaradását azonban olyan tervek veszélyeztették, amelyek a város egyetlen zöld területét kereskedelmi parkká alakítanák. Ezt megakadályozva, a fiatal környezetvédők immár két éve kampányoltak a park védelme érdekében. Munkájuk azonban még nem ért véget, hiszen a 10 000 dolláros nyereményt a projekt folytatására szeretnék fordítani.

A 6 000 dolláros második díjat a macedón *Zöld akció* csapat nyerte el egy olyan pályamunkával, amely a nemzet veszélyeztetett vízibivaly-állományának megmentését tűzte ki célul.

A 4 000 dolláros jutalommal járó harmadik helyet pedig a Volvo Adventure pályázaton első alkalommal induló Comore-szigetek ifjú természetvédő csapata szerezte meg, melynek tagjai egy kicsiny Indiai-óceáni szigetről jöttek, és céljuk a kihalófélben lévő cserepes teknősök megmentése volt.


A Volvo Adventure-re 13 és 16 év közötti fiatalok jelentkezhettek 2-5 fős csapatokkal, a diákokat, egy tanárt is segíthette. A versenyen részt vevő gyerekeknek egy, a lakókörnyezetükben fellelhető környezetvédelmi problémára kellett megoldást kidolgozniuk, melyet utána meg is kellett valósítaniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.