Tavaly egész évben 1.220 milliárd forintot helyezt

Lízingszövetség: 50 százalék alatt a személyautó-finanszírozás

A Magyar Lízingszövetség friss adatai szerint az idén az első negyedévben először esett 50 százalék alá a személyautók finanszírozása a tagcégek tevékenységében - mondta Mészáros György, a szövetség elnöke csütörtökön, Budapesten, sajtótájékoztatón.

2008.05.08 18:28MTI

Tavaly egész évben a tagcégek összesen mintegy 1.220 milliárd forintot helyeztek ki, az idei első negyedéves új finanszírozás összege közel 300 milliárd forintot tett ki. Az idei első negyedéves új kihelyezésekből a gépjármű-finanszírozás 163,18 milliárd forintra rúgott, ebben azonban benne van a flotta-finanszírozás is. Tavaly az első negyedévben a gépjárműlízing összege 158,6 milliárd forint volt. Mészáros György aláhúzta: az idei első negyedévben az új személyautók lízingállománya mintegy 49-49,5 százalékot tesz ki a teljes új finanszírozásból. Kiemelte: a flotta-finanszírozás jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, mivel az operatív lízing esetében a lízingcég visszaigényelheti a gépjárművek vételárának áfatartalmát. 

Mészáros György arra is felhívta a figyelmet, hogy a visszaszoruló személyautó-lízing azonban azzal a pozitív hatással jár, hogy a tagcégek más típusú lízingtevékenységgel váltják ki az autófinanszírozást. Az elnök ezek között említette az ingatlanlízing nagy arányú megugrását, amely az idei első negyedévben már 39,44 milliárd forintot tett ki és ezzel jelentősen, 41 százalékkal bővült a 2007 első negyedéves 27,97 milliárd forintra rúgó ingatlanlízinggel szemben. 

Kifejtette: az idei első negyedéves folyamatok alapján az ingatlanlízing területén a nagyprojektek aránya visszaszorul, az egyedi lakások lízingelése azonban egyre inkább teret nyer, jelenleg 18 százalékos a teljes ingatlanfinanszírozásból a lakáslízing részaránya. Az ingatlanfinanszírozás esetében azonban még mindig nagy arányú, 54 százalékos a hányada a tényleges hitelezésnek, csupán 27 százalékot tesz ki a valódi pénzügyi lízing aránya. 

Mészáros György rámutatott: a gép- és berendezés-finanszírozás viszont jelentős gondokkal küzd, annak ellenére, hogy ezen a téren a lízingre igen nagy az igény, különösen a mezőgazdasági gépvásárlások területén. Itt ugyanis a lízing helyett még mindig a hitelezés uralkodik, bár ennek igénybevétele lassabb, drágább, mint a pénzügyi lízing.

Kifejtette: ennek oka elsősorban az, hogy az uniós pénzek esetében az EU támogatott forrásainál a mezőgazdasági gépek esetében "egy fordítási hiba következtében" nem lehet a lízinget a támogatott formák között figyelembe venni. Mivel a pénzügyi lízinget hivatalosan "egyszerűen csak bérletnek fordították magyarra, az uniós szabályozás szerint a bérletre nem adható uniós forrásból támogatás" - mondta az elnök. Lévai Gábor főtitkár arról szólt, hogy a szövetség egyre inkább kikéri a tagvállalatok véleményét olyan kérdésekről is, mint például hogyan ítélik meg a hazai beruházások, illetve a magyarországi GDP bővülésének lehetőségeit. 

Elmondta: a tagcégek beérkezett válaszai szerint a lízingszövetség tagjai az idén maximum 2 százalékos GDP-növekedésre számítanak, a beruházások bővülését pedig 2,7 százalékra teszik. Megítélésük szerint a teljes lízingpiac csupán 6 százalékkal fog nőni idén, a bővülés ütemét a személyautó-finanszírozás stagnálása fogja vissza, míg a tehergépjárművek lízingelésénél 5, a flotta- és gépberendezés lízingállomány esetében 8 százalékos növekedésére számítanak. 

A tagcégek azt várják, hogy az ingatlanlízing ez évben is kiugróan magas rátával, 10 százalékkal fog nőni, ezen belül is a kifejezett lakáslízing 30 százalékos bővülést produkál majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.