Szabad a pálya a Közlekedésiben

Újra dübörögnek a boldog békeidők!

A "boldog békeidők" korszakát idézi meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) Szabad a pálya című időszaki kiállítása; a szerdától látogatható tárlat a dualizmus korának technikai újításait vonultatja fel.

2012.03.21 21:40MTI

A dualizmus 50 éve alatt, azaz 1867 és 1918 között 22 ezer kilométeres vasúthálózat, hidak, közutak épültek; Pest, Buda és Óbuda egyesülése után világvárossá fejlődött Budapest, ahol átadták a Budavári Siklót és a Svábhegyi Fogaskerekű Vasutat.

Megépült a kontinens első földalatti vasútja, megnyílt a világ legnagyobb nyílású lánchídja, az Erzsébet híd: a 21. század elején is jórészt azt az infrastruktúrát használjuk, amit e korszak létrehozott - emlékeztet a ma gyakran "boldog békeidőkként" emlegetett korszak örökségére az MMKM kiállításának ajánlója.

A múzeum által eljuttatott közlemény szerint a tárlat a 19. század utolsó harmadába repíti vissza a látogatót, megmutatva a dualizmus korának technikai vívmányait, újításait, és képet ad nemcsak a kor nagy ívű gazdasági fejlődéséről, hanem a korabeli mindennapokról is.

A látogató olyan magyar műszaki találmányokkal találkozhat, mint a Csonka János és Bánki Donát által megalkotott porlasztó, Puskás Tivadar telefonhírmondója, a Déri-Bláthy–Zipernowsky mérnökhármas transzformátora vagy a világ első villanyórája.

A kiállítás egyik leglátványosabb eleme a több tonnás, három méter hosszú és három méter széles, főként a cséplőgépek energiaellátására használt 112 éves lokomobil, amely a mezőgazdaság gépesítésének legjelentősebb eszköze volt. Magyarország vidéki városainak 19. századi közlekedési fejlődését a kiállítás a legmodernebb 21. századi eszközökkel mutatja be, a látogató ugyanis saját okostelefonjával vagy a kihelyezett tabletek segítségével juthat bővebb információkhoz.

A múzeum két szintjén kialakított tárlathoz nyitvatartási ideje alatt számos program kapcsolódik, amelyekből egyebek mellett kiderül, milyen lehetett egy korabeli nagypolgári utazás az Al-Dunán, hogyan tartották az ünnepeket a polgári családokban vagy miként zajlott egy munkáscsalád karácsonya.

A kiállítás a Közlekedési Múzeum tervei szerint 2012 végéig látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.