Érdeket képvisel

Megalakult a Magyar Gumiabroncs Szövetség

Megalakult a Magyar Gumiabroncs Gyártók és Gyártói Nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA).

2011.11.10 17:05MTI

Ezt Morenth Péter, a szervezet ügyvezető elnöke jelentette be csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Urbán Péter, a HTA elnöke közölte: a nyár végén alakult szövetség tagja a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin, a Pirelli, valamint a Vredestein cég.

Hozzátette: a gumiabroncs-iparág belföldi értékesítése és kivitelének együttes nagysága a múlt évben meghaladta a 230 milliárd forintot.

A gumiabroncs iparág a szakmai szervezet képviselői szerint közvetlenül több mint 10 ezer embernek ad munkát Magyarországon, míg közvetve további 15 ezer embert foglalkoztat.

A HTA elsődleges célja, hogy képviselje az iparági szereplők törvényes érdekeit az országban. Emellett a szövetség segíteni szeretné a magyar gyártókat és nagykereskedőket abban a törekvésükben, hogy a gumiabroncs-gyártással és -felhasználással kapcsolatos törvények, magyarországi és uniós szabályozások megfelelő szakmai vélemények és segítség mellett készülhessenek el.

Újságírói kérdésre válaszolva Morenth Péter közölte: a termékdíjjal, valamint a hulladékgazdálkodási jogszabállyal kapcsolatban a szövetség máris szeretné véleményét kifejteni, képviselve tagjai érdekeit.

A HTA együtt kíván működni a magyar szakmai szervezetekkel és intézményekkel a közlekedésbiztonság növelése érdekében. A szövetség fontosnak tartja továbbá, hogy felhívja az emberek figyelmét a gumiabroncs minőségének fontosságára, évszakonkénti cseréjére és a megfelelő szervizelésre. Ugyanakkor a szövetség jelenlévő képviselői nem foglaltak állást abban, hogy Magyarországon kötelezővé kell-e tenni a téligumik használatát.

Urbán Péter jelezte: Magyarországon az autósok mintegy 40 százaléka használ téligumit. Hozzátette: a biztosítók azonban egy-egy káreseménynél a téli hónapokban vizsgálják, hogy a kárt okozó autós használt-e téligumit, és a hiánya kedvezőtlen megítélés alá esik.

Az MTI kérdésére válaszolva a HTA elnöke közölte: az esetleges téligumi-hiányt az idén Magyarországon nem az okozza, hogy a gyártók nem gyártottak volna elegendő mennyiséget ebből a gumifajtából, hanem inkább a forint árfolyamváltozása, amely miatt a kereskedők máshol kedvezőbben tudják értékesíteni árukészletüket. Jelezte: a gyártók mindent megtesznek azért, hogy elegendő téligumi legyen Magyarországon, de ennek teljesítésére az elnök nem tudott ígéretet tenni.

A sajtótájékoztatón Fazilet Cinaralp, az iparág brüsszeli központú európai szövetségének, az ETRMA-nak a főtitkára is üdvözölte a magyar szervezet megalakulását, mint a régió első ilyen szakmai szövetségének létrejöttét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.