Aláírásgyűjtés az Apollo ellen

Civilek tiltakoznak a gyöngyösi gumigyár ellen

Aláírásgyűjtés megindítását tervezi az indiai Apollo Tyres gumigyártó konszern gyöngyösi beruházásának megakadályozása érdekében a Civilek a Mátraalján Mozgalom - tájékoztatta kedden Gyöngyösön az MTI-t a szerveződés vezetője.

2008.04.16 09:20MTI

Ugyanis a tervezett üzem szerintük veszélyezteti a szőlő és gyümölcstermesztéséről ismert Mátraalja környezetét, illetve a technológia károsíthatja a gyárban dolgozók egészségét - közölte Fehér Attila.

Úgy vélekedetett, hogy az indiaiaknak ígért 7-9 milliárd forintnyi állami támogatást inkább a helyi kis és középvállalkozások segítésére kellene fordítani, amelyek az Apollo által ígért 1500 munkahelynél sokkal több munkahelyet tudnának teremteni az összeg felhasználásával. Mint elmondta: első lépésként levelet írtak Onkar S. Kanwar-nak, a cég elnök vezérigazgatójának, illetve India magyarországi nagykövetének.

Ugyanis az eddigi hivatalos tájékoztatások során valótlanul állították az illetékesek, hogy az Apollo nem használ majd kormot a gyártás során - szögezte le. Szerintük ilyen technológia nem létezik; ebben a helyzetben arról kértek tájékoztatást a cégvezetőtől, hogy valójában milyen technológiát alkalmaznak majd Gyöngyösön a gumigyártás során. Mivel, levelükre ez idáig sehonnan nem kaptak választ elkerülhetetlennek tartják az aláírásgyűjtés megindítását - mondta Fehér Attila.

Az Apollo Tyres 300 millió euró értékű beruházása megvalósítását január 16-án jelentette be Újdelhiben Gyurcsány Ferenc indiai üzletemberekkel folytatott tárgyalásait követően. A miniszterelnök a sikert "a korábbi döntések szektorális hatásának" tulajdonította, vagyis annak, hogy három gumiabroncsgyár - a dél-koreai Hankook Tyres, a francia Michelin és a japán Bridgestone - is megtelepedett Magyarországon.

Az üzem kezdetben 900, majd 1500 embernek ad majd munkát. A tervek szerint az első szakaszban évi hétmillió gumiabroncsot gyártanak le. Összehasonlításként: a Hankook dunaújvárosi gyára évi tízmillió darabot fog előállítani, ha eléri a teljes kapacitást. Az Apollo Magyarországon legyártott termékeit az európai piacon eladásra kínált személyautókra és terepjárókra szánja.

Az 1975-ben alapított Apollo Tyres Indián kívül a Dél-afrikai Köztársaságban és Zimbabwében nyitott gumiabroncsgyárat. Éves bevétele tavaly meghaladta az egymilliárd dollárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.