Elveszettnek hitt versenyautót találtak

Megtalálták a szovjet legendát

Megtalálták az Esztonyija-3 elnevezésű, legendás, első szovjet versenyautó egy példányát, illetve annak vázát. A szerencsés megtaláló a jekatyerinburgi Auto-Retro klub csapata, s az egykori tallinni kísérleti autójavító gyár egyik nyugdíjas mérnökének a garázsában lelt rá.

2008.04.14 07:47MTI

Nem is nagyon hittek a szemüknek, mivel a kocsiból összesen 36 példány készült, s eddig úgy tudták, egyetlen darab maradt fenn belőle.

A versenyautó példányait különböző szovjet sportkluboknak adták, s azok számos díjat nyertek vele a Forma-3 versenyein. A jármű különlegessége nem csak karosszériája formáiban, kerékfelfüggesztési megoldásában rejlik, hanem abban is, hogy a gyártása idején fantasztikusnak számító, óránként 150 kilométeres sebességet tudott elérni.

A garázsban jószerivel csak a váz volt, de szerencsére ugyancsak Észtországban még találtak hozzá sok fontos alkatrészt, a többit számtalan autórestaurátor segítségével, apránként szedték össze.

A restaurálási munkálatok már megkezdődtek. Mintegy három hónap múlva kiállítják az öreg versenyautót az Auto-Retro klub múzeumában, de látható lesz majd veteránautó-versenyeken is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.