Árvíz

Tizennyolc embert költöztettek ki otthonából Csákánydoroszlón

Miközben a Rába szentgotthárdi szakaszán már megindult az apadás, a folyó körmendi szakaszán továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

2014.09.14 10:23MTI

Tizennyolc embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni otthonából az áradás miatt Csákánydoroszlón - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap reggel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint miközben a Rába szentgotthárdi szakaszán már megindult az apadás, a folyó körmendi szakaszán továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Csákánydoroszlón, a Dózsa-ligetben családi házakat veszélyeztet a víz, ezért ott 18 embernek kellett elhagynia otthonát, közülük tizenhatan rokonoknál szálltak meg, két emberről az önkormányzat gondoskodott.

A szóvivő közlése szerint az esti órákra befejeződött a 86-os főút Csörnöc-patak menti szakaszának védése. A védmű 4000 homokzsákból 115 méter hosszan épült ki. Vas megyében összesen 26 településen zajlott a védekezés homokzsákokkal és szivattyúkkal.

Vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek, önkéntes tűzoltók és polgárőrök éjszaka is figyelőszolgálatot láttak el az áradással érintett településeken.

Szintén lakóházakat védenek homokzsákokkal Magyarszecsődön, Rábatótfalun, valamint Körmenden, a Diófa és a Gárdonyi utcában, ahol a szántóföldekről befolyó víz veszélyezteti az ingatlanokat.

Szombathelyen, a Petőfi-telepen homokzsákokkal és szivattyúzással védték a lakóházakat, amelyeket szintén a mezőgazdasági területekről beömlő víz veszélyeztetett. A szóvivő közölte, hogy a betörő víz a transzformátor állomást is elöntötte, így a szolgáltató ideiglenesen kikapcsolta az áramot, de reggel fél öt körül helyreállt a városrészen az áramszolgáltatás.

Szombat este a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság további kétezer homokzsákot biztosított a védekezéshez. A szombathelyi hivatásos tűzoltó egységeknek hajnalra sikerült eltávolítaniuk a területen felgyülemlett esővizet - közölte a tűzoltó zászlós.

Vas megyében továbbra is tizenegy alsórendű útszakasz van zárva vízátfolyás miatt. A védekezési munkálatok miatt Szakonyfaluba csak az ott lakókat engedik be. A Graz-Szombathely vasútvonalon szünetel a közlekedés, az osztrák határ közelében lévő töltésen ugyanis a vízügyi szakemberek homokzsákokkal erősítik meg a töltéshiányos részeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.