Árvíz

Képkavalkád - ezrek a gáton, kitelepítések, rekordok, továbbra is a víz az úr

Biztonsági okokból péntek este kitelepítik Győrújfalut, mintegy kétezer embert érint az intézkedés.

A 2013-as dunai árvíz - A Batthyany tér 2013.06.07-én képgaléria

2013.06.07 22:11MTI
Győrújfalu, Fotó: MTI, további képek a fotóra kattintva

Esztergomnál is elérte az eddigi legmagasabb vízszintet a Duna, Budapesten jelentős forgalmi változások lesznek szombat hajnalban. A Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb, 21 órai mérései szerint Nagybajcsnál 907, Komáromnál 827, Esztergomnál 771 (20 órai adat), Nagymarosnál 694, Budapestnél pedig 823 centiméteren áll a Duna vize. Jelenleg 759,8 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből harmadfokú 112,7, rendkívüli pedig 191,2 kilométeren. Nagybajcson szombat hajnalban, Budapesten pedig hétfő hajnalban várják a tetőzést.

Orbán Viktor miniszterelnök arról tájékoztatta az MTI-t, hogy biztonsági okokból elrendelték Győrújfalu kitelepítését, mivel nagyon nagy a víz nyomása, bár a gát egyelőre stabil. A megépített új gátszakasz és a régi találkozásánál léphetnek fel problémák. A falu lakosságát a győrújbaráti ifjúsági táborban helyezik el, csak azok maradhatnak a településen, akik a gáton dolgoznak. Korábban nem látott összefogást tapasztalt az árvízvédelmi munkálatokon Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Komárom-Esztergom megyei Dunaalmásról jelentkezett be napközben élőben a Kossuth Rádió hírműsorában. Elmondta, hogy Kárpátaljáról, Erdélyből és a Tisza vidékéről is jöttek segíteni.

Áder János köztársasági elnök Mecsér határában a töltésnél pénteken újságíróknak azt mondta, előbb kezdődött, szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés. Megjegyezte, mivel a védműveket a történelmi vízállásnál egy méterrel magasabbra kell építeni, ez az új feladatokat is megmutatja. Ez nem kevés pénzbe kerül majd, de nem kerülhető el. A megyei kormányhivatal péntek este közölt adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében 4689-en vettek részt a védekezésben; 214 ezer zsákkal 1390 köbméternyi homok került a gátakra.

A védekezésben 689 erő- és szállítógépet - köztük három helikoptert -, 13 szivattyút és félezer egyéb technikai eszközt vetettek be. Reggel behívták a győri és a mosonmagyaróvári helyi védelmi bizottsághoz a kijelölt műveleti tartalékos állományt.

Margitsziget, Fotó: MTI, további képek a fotóra kattintva

Budapesten 895 centiméteren várják a folyó tetőzését hétfőn. Tarlós István főpolgármester tájékoztatása szerint a várost a Római-parttal és a Margitszigettel együtt 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni. Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott, a budapesti védelmi bizottság elnöke azt mondta, a fővárosi önkormányzati, illetve az állami tulajdonú közműszolgáltatók is felkészültek a Duna magas vízállására. Jelenleg az látszik, hogy a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztekor sincs veszélyben a szolgáltatás.

A fővárosban jelentős forgalmi változások lesznek a szombati üzemkezdettől a közösségi közlekedésben: a Batthyány téri aluljárók lezárása miatt a HÉV-ek csak a Margit hídig közlekednek, a 2-es metrók pedig áthaladnak az állomáson. Változik a 11-es, a 111-es, a 160-as és 260-as, valamint a 234-es busz, a 19-es és 41-es villamos menetrendje is.

Tát, Fotó: MTI, további képek a fotóra kattintva

Tarlós István főpolgármester megállási tilalmat vezetett be péntek este 22 órától a Bem rakpart Duna felé eső oldalán található parkolóban a Batthyány tér és Margit híd közötti szakaszon. A területet nehézgépjárművekkel, buszokkal súlyozzák le, hogy elkerüljék a HÉV-alagút födémjének megemelkedését, amelyet az árvíz okozna. Az intézkedés miatt szombat 18 órától lezárják a Bem rakpart ugyanezen szakaszának északi irányú sávját a forgalom elől, így csak egy sáv lesz járható, jelentős torlódásra kell számítani.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra figyelmeztetett, hogy Dömös, Pilismarót és Dobogókő településeken csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet, de a biztonságos vízellátást zacskós vízzel is segítik. Fejér megyében 120 embert kellett kitelepíteni a veszélyeztetett területekről. Kisapostagon kilencvenen élnek az árterületen, ők egyelőre maradhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.