Árvíz

Tarlós: a Római-parti védmű magasításával elkerülhető az evakuálás

Tarlós István főpolgármester szerint a Római-parti védmű magasításával minden valószínűség szerint elkerülhető a csillaghegyi terület evakuálása a Duna áradása miatt.

2013.06.06 12:35MTI

A főpolgármester csütörtöki, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a Fővárosi Csatornázási Művek már bezárt 33 kaput, és 30 ezer homokzsákot elhelyeztek, az éjszaka pedig további 30 ezret megtöltöttek.

Hangsúlyozta: a terület az ország egyik legkritikusabb helyszíne evakuálás szempontjából, a katasztrófavédelemmel felkészültek arra, hogy szükség esetén akár 55 ezer embernek is el kell hagynia az otthonát. Erre csak akkor kerül sor, ha a vízszint 875 centiméter fölé kerül és megsérül a védmű - mondta a főpolgármester.

A Római-parton 10 ezer köbméter agyaggal támasztják meg a töltés talpát, mert nagy problémát jelent a buzgárosodás - közölte Tarlós István, hozzátéve: a csatornázási művek ismeri a jelenséget és kezeli a helyzetet.

A Margitszigetről a városvezető azt mondta, 200 ezer homokzsákot már beépítettek, 9 méteres vízszintig meg tudják védeni a szigetet. A szakembereknek 5500 folyóméter hosszon kell körbezsákolniuk a szigetet, ennek a fele már elkészült.

A csepeli szennyvíztisztítóval kapcsolatban közölte, 9 méter 6 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a létesítményt, így az biztonsággal tud működni.

Tarlós István a közlekedési változásokról elmondta: a HÉV-et még nem kellett leállítani a Margit híd és a Batthyány tér között, de ez megtörténhet, sűrítették a járatokat az 1-es, a 4-es és 6-os, a 17-es és a 18-as villamos, a 2-es és 3-as metró, valamint a 9-es és a 86-os busz vonalán is.

A Batthyány téren a BKV is védekezik mintegy 7 ezer homokzsákkal, mivel itt nagyobb árvíznél bekövetkezhetnek szivárgások, de a metró zavartalanul tud közlekedni, legfeljebb az állomáson a szerelvények nem állnak meg - tette hozzá a főpolgármester.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.