Árvíz

Túl a százéves vízszintrekordon - csúcsot döntött a Duna Pozsonynál!

A fokozódó árvízveszélyre való tekintettel szerdán műveleti területté minősítették és lezárták a hatóságok az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt Pozsonyban.

2013.06.05 18:18MTI
Fotó: MTI

A korábbinál lassabb ütemben, de tovább áradt a Duna Pozsonynál szerda délután, a folyó vízszintje négy óra után megdöntötte a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot.

A fokozódó árvízveszélyre való tekintettel szerdán műveleti területté minősítették és lezárták a hatóságok az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt Pozsonyban.

Az intézkedést a rendőrség tájékoztatása szerint a magas vízállás mellett az is indokolta, hogy a rakparton mind nagyobb számban megjelenő kíváncsi tömeg több esetben a mobil védőgátakat is megrongálta. A mostani intézkedés után már a Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták.

A Duna folyamatosan emelkedő vize szerda délutánra elárasztotta Pozsony-Károlyfalu városrészben lévő csónakházat és a belvárosban lévő személyforgalmi hajókikötőt is. A Dévénybe vezető út nagy része már korábbtól víz alatt van, hasonlóan, mint a folyó jobboldali rakpartjának egyes részei a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja és az Öreg híd közötti szakaszon. A várost az árvíztől védő mobil védőgátaknál helyenként kisebb szivárgásokat is észleltek, az ebből adódó gondokat a már korábban készenlétbe helyezett szivattyúk és műszaki eszközök segítségével folyamatosan orvosolják.

Szerdán napközben több óvárosi épület pincéjében feltört a talajvíz, Pozsony óvárosának önkormányzata a kialakult helyzettel összefüggésben zsákokat és homokot biztosított ingyen a lakosságnak.

Délután ismételten ülésezett Pozsony városának válságstábja is. Milan Ftácnik főpolgármester az egyeztetést követően beszámolt arról, hogy az ár tetőzése alighanem hosszabb folyamat lesz, mint amire eredetileg számítottak. Ennek ellenére reméli, hogy a város péntekig túl lesz a helyzet nehezén. Hozzátette: a mobil védőgátak számításaik szerint elegendőek lesznek az árvíz megfékezésére.

A Duna vízszintje a szlovák fővárosban szerda fél hat után 9,93 méter volt, ezzel megdöntötte a 2002-ben Pozsonynál mért több mint százéves rekordot, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint Pozsonynál a Dunán már csak a folyók vízszintjének "mérsékelt" emelkedésére kell számítani, a folyó vízszintje Dévénynél várhatóan csütörtök délután, Pozsonynál pedig csütörtök este éri el a maximumát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.