Őket nem szereti a NAV

Adótartozás: kétezer cég egyszerűen nem fizet

Egy híján kétezer cég tartozik több mint százmillió forinttal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a feketelista.hu legújabb, 2010 negyedik negyedévéről szóló összesítése szerint.

2011.02.17 08:25ma.hu/vilaggazdasag.hu

Ez jelentős, 18 százalékos növekedés 2009 azonos időszakához képest. Ismeretes, hogy az adóhatóságot 2007-től kötelezi jogszabály arra, hogy minden negyedévben nyilvánosságra hozza azon cégek listáját, amelyeknél száznyolcvan napon át százmillió forintnál nagyobb adótartozást tartanak nyilván. Az adatok tanúsága szerint e nyilvántartás bevezetése óta a négyszeresére nőtt a listán szereplők száma, lévén 2007 első negyedévében még csak 470 cég érdemelte ki ezt a kétes értékű pozíciót.

A feketelista.hu közleménye azonban figyelmeztet: a nagymértékű növekedésben annak is szerepe van, hogy sok cég évek óta tolja maga előtt tartozását, és így minden negyedévben felkerül a listára.


Érdekesség, hogy 37 társaság neve már 2007 eleje óta folyamatosan szerepel a listán. A többszöri felkerülésre az is magyarázat lehet, hogy időbe telik a tartozások behajtása. A különösen nagy összegű adósok többségénél pedig a tartozás egy összegben, revíziós megállapítás során keletkezett.

Kissé nehezíti az eligazodást, hogy a NAV nem teszi közzé a listán szereplők adósságának pontos mértékét. Az összesített adatok szerint a cégek és magánszemélyek adótartozása a 2009 végi 1988,9 milliárddal szemben 2010. december 31-re 2308,8 milliárd forint volt. Ez egy év alatt 16,1 százalékos növekedésnek felel meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.