Érdemes számolni!

Családi adókedvezmény: kalkuláljon, hogy mennyi marad a zsebben!

Az adóhatóság által közzétett családi kedvezmény-nyilatkozat kitöltési útmutatójában szereplő példák sajnos hibásak. Véletlenül a családok kárára- írja sajtóközleményében Angyal József okleveles adószakértő.

2011.01.24 10:08ma.hu

A klasszikus példában élettársak esetében: Én gyerekem, a Te gyereked és a Mi gyerekünk esetében az élettársaknak 2-2 kedvezményezett eltartottjuk és 3-3 eltartottjuk van. Tehát gyermekenként havonta 33 ezer forint adókedvezmény jár és nem 10 ezer forint, mint ahogy az APEH-NAV kitöltési útmutatóban szerepel.

Angyal József azt írja, hogy a családi kedvezményt könnyen ki lehet számolni egy olyan Házaspár-Élettárs kalkulátor segítségével, amely www.venusz-szoftver.hu weblapról tölthető le. Ez olyan alapvető fogalmakkal számol, mint közös gyermek, saját gyermek.

Ha megadjuk a párkapcsolat jellegét is (Házastárs, Élettárs, Egyedülálló), akkor a kalkulátor kiszámítja a családi kedvezmény számításához nélkülözhetetlen kedvezményezett eltartott és eltartottak számát is.

Ezen kívül kiszámítja az évközben megosztható családi kedvezmény összegét és javaslatot tesz az optimális megosztásra, hogy minél több pénz maradjon a családi kasszában.

Érdemes számolni, mert az Egyéni vállalkozó is igény beveheti év közben a családi kedvezményt- írja közleményében az adószakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.