Jön az egykulcsos személyi jövedelemadó

Adóváltozások: jól járnak a gyerekeket nevelő családok

Az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett bőkezű családi adókedvezmények lépnek életbe január elsejétől.

2010.12.28 13:51MR1- Kossuth

Érdemi adócsökkentések lesznek 2011 januárjától, amelynek legmeghatározóbb elemei az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó, a családi adókedvezmény és a társasági adó csökkentése. Vámosi-Nagy Szabolcs a Krónikának elmondta: csökken azoknak az adója, akik nem munkaviszonyból származó jövedelmet szereznek.

A munkaviszonyból származó jövedelmek esetében pedig a minimálbérnél nominális szinten marad a nettó kereset, a fölött pedig – attól függően, hogy a munkáltatók tudnak-e béremelést adni vagy sem – a nettó jövedelem pozíció változatlan bér esetén romolhat, havi 260 ezer forint bruttóig. Ez azonban nem vonatkozik azokra, akik kiskorú gyermeket nevelnek. Adómentes bevételek közé kerül például a nyugdíj és az ösztöndíj. Ezeket tehát nem kell beleszámolni a személyi jövedelemadó alapba. Folytatódik a társasági adócsökkentés is, 2011 januárjától 500 millió forint adóalapig tíz százalék társasági adót kell fizetni.

Jelentős változások lépnek életbe az adóigazgatás és az adóbevallás terén, január elsejétől feláll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely fontos előrelépés az adózatlan gazdaság elleni küzdelem terén.

Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette, elég sok körülményt kell ismerni ahhoz, hogy meg lehessen határozni: egy-egy magánszemély jól jár-e az adóváltozásokkal, vagy sem. Ami biztos: a kiskorú gyermeket nevelők, a munkaviszonyon kívüliek és a munkaviszonyosok nagy része is jól jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.