Mennyit bukik a hatóság?

Nincs igaza az APEH-nek az Európai Bíróság szerint sem

Uniós jogba ütközik, ahogy az adóhivatal korlátozta az áthárított áfa levonását egy ügyben.

2010.10.01 10:35Napi Gazdaság

Az új magyar áfatörvény hatálybalépése előtt elvégzett építési munkákhoz kapcsolódóan az áthárított áfa levonásának megakadályozása ellentétes az uniós joggal - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság (EB).


Az eljárásban érintett konkrét ügyben az Uszodaépítő Kft. építési munkáiról volt szó - emlékeztet a Napi Gazdaság.


A társaság egy 2007-ben kezdődött építkezése még abban az évben félbeszakadt, az addig elvégzett munkák kapcsán a felmerült áfát az érintettek a jogszabá­lyoknak megfelelően befizették.

Az új áfatörvény 2008-as hatálybalépésekor azonban úgy nyilatkoztak, hogy a jövőbeli munkáiknál már az új törvény alapján a fordított adózás szabálya szerint járnak el.

Az APEH szerint azonban a már megvalósult beruházást érintő teljesítéseket is felül kellett volna vizsgálni, a fordított adózás rendelkezéseit visszamenőleg kellett volna alkalmazni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.