Még a bevezetés menetrendje sem tisztázott

Kármán: 3 évig is eltarthat a 16%-os egykulcsos adórendszerre való áttérés

Nincs még eldöntve a bevezetés menetrendje a költségvetési keretekből adódó bizonytalanság miatt, jelenleg csak 2013-ra látszik biztosnak, hogy 16%-os egykulcsos, családi elemekkel bővített személyi jövedelemadó rendszer lesz Magyarországon - mondta el az Indexnek adott interjúban az adóügyi államtitkár.

2010.09.09 13:54portfolio.hu

Kármán András szerint a kormánynak megvannak a felelősségteljes, szuverén gazdaságpolitikához szükséges elképzelései. hirdetés Az adóügyi államtitkár szavai szerint jövő év elején a kormány által bejelentett új szja-rendszer első eleme jön létre. 

"A végcél egy, a mostaninál sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, tizenhat százalékos, egykulcsos szja-rendszer, amely a családi elemeket magába foglalja. Erre fokozatosan térünk át, de arról nem született még döntés, hogy a fokozatosság mely elemeket érintsen, ezért arról sincs konkrét elhatározás, hogy jövő év elején pontosan milyen paraméterei lesznek az szja-rendszernek." - magyarázta Kármán. 

Ezt követően kérdésre válaszolva elmondta, a jövő évi adóalapról sincs még döntés (visszatérünk az adóalapnál a bruttó bérre, vagy marad a "félszuperbruttó"-szja), illetve a végcél elérésének sebességéről sem. "Csak a jövő évi költségvetési mozgástér ismeretében lehet eldönteni, hogyan nézzen ki a jövő évi szja-rendszer" - hangsúlyozta és kérdésre válaszolva elmondta: most "a három lépcső a valószínű", azaz csak 2013-ra lehet biztosra mondani a 16%-os egykulcsos, családi elemekkel bővített adórendszerre való áttérést. 

Az azzal kapcsolatos kérdésre, miszerint az szja-változáson kívül jövőre várható-e még más területen lényeges változás, Kármán úgy reagált: "Több ponton várható az adószabályozás finomítása. Többek között a jövedékiadó-szabályozás szorul korrekcióra. A dohányzárjegyekre vonatkozó mostani szabályok szerint egy adóemelés előtt a gyárak a zárjegyek felvásárlásával, bespájzolásával egy ideig megúszhatják a nagyobb adót, ennek pedig a büdzsé látja kárát.
 
Egyeztettünk a dohánycégekkel, a jövedéki adó beszedésével megbízott Vám- és Pénzügyőrség is hasonlóan látja a problémát, itt az idő egy korszerűbb rendszert bevezetni." Kármán azt is megjegyezte, hogy a termékdíj kapcsán vannak olyan elképzelések, hogy a környezetkímélőbb fogyasztás ösztönzése érdekében célszerű a szabályokat felülvizsgálni. 

A teljes cikk itt olvasható!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.