Egyedül az áfa tartja magát

Mínuszokban fürdik a társasági adó

A válság hatása majd minden költségvetési bevételen érződik, egyedül az áfa tartja magát.

2010.09.06 10:48Világgazdaság

Kis túlzással az idén feleannyi társasági adó folyhat be a büdzsébe, mint amennyi az előirányzatban szerepel, legalábbis a pénzforgalom szerint. Miközben a költségvetési törvény még közel 610 milliárd forintot remélt az immár 19 százalékos adónemtől, a Költségvetési Tanács (KT) elemzése szerint a tényleges bevétel 350 milliárd alatt alakulhat.

Ebben komoly szerepe van annak, hogy a 2009 után esedékes visszaigénylések mintegy 75 milliárd forintot faragnak le a bevételekből: ez az összeg a pénzforgalom szemszögéből az idén hiányzik, az unió szemében döntő eredményszemlélet alapján azonban a múlt évet terheli, a 2010-es úgynevezett ESA-hiányt tehát nem növeli (a súlya mintegy 0,3 százalék lenne a GDP arányában).

A társaságiadó-bevétel azonban a visszaigénylések nélkül is messze elmarad az előirányzattól. Míg az eredeti költségvetés mind a 2008-ashoz, mind a 2009-eshez képest jelentős adóalap-bővüléssel számol az idén, ez már biztosan nem valósul meg.

Az adózás előtti nyereség és a társasági adó alapja 2008-hoz képest tavaly sem volt képes bővülni, sőt, csekély mértékben még vissza is esett. Az idén az ad okot aggodalomra, hogy míg a múlt esztendő első hónapjában befolyt az év egészére remélt bevétel 55 százaléka, most ez a mutató - igaz, a közel 610 milliárd forintos, immár biztosan irreális célhoz képest - csupán 20 százalékon áll. A nyár közepén elhatározott társaságiadó-csökkentés további súlyos tízmilliárdokat faraghat le a bevételekből. A veszteségelhatárolások miatt a társaságiadó-bevételek esetleges növekedése csak egy-két éves késéssel követi a gazdaság fellendülését. Mindezzel együtt a KT arra számít, 2011 és 2014 között már nem változik az összadóbevétel GDP-hez mért aránya és az egyes adótípusok súlya sem.

Ez évhez képest azonban jövőre - az adó- és járulékcsökkentéseknek hála - némileg apad a tőkét és a munkát terhelő adók aránya. Tavalyhoz viszonyítva az áfa kivételével az összes főbb adó- és járulékbevétel csökkent, nominális értelemben is - derül ki a jegybank friss inflációs jelentéséből.

A társaságiadó-bevételekre a gazdasági válság, az szja-ra javarészt a teherkönnyítések nyomják rá bélyegüket. Tény, tavaly az első hét hónapban az éves szja-előirányzat 60 százaléka folyt be, míg az idén csak 55 százalék. Hasonló összevetésben az illetékek 12 százalékpontos elmaradást mutatnak, a regisztrációs adó pedig 27 százalékpontosat, és ez évben a jövedékiadó-bevétel is kevesebb, a kulcsemelések dacára is.

A pénzügyi szervezetek különadójából befolyó 190,1 milliárd forint a KT szerint is nélkülözhetetlen a költségvetés kordában tartásához.

Ugyanez olvasható ki a Hétfa Kutatóintézet tanulmányából: a szűk kormányzati mozgástér ismeret

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.