Revizorék összejönnek

Bécsben tanácskoznak a "V6 csoport" adóhatóságainak vezetői

Az adójogszabályok változása valamint az adócsalás elleni küzdelem a fő téma a "V6 csoport" kedden kezdett bécsi találkozóján. Az APEH elnöke szerint a kockázatelemzés, ellenőrzésre való kiválasztás terén Magyarország nem vall szégyent a térségben, sőt Európában sem.

2010.04.27 15:48MTI

Szikora János, az APEH elnöke, aki ugyancsak részt vesz a találkozón, az MTI-nek kedden telefonon elmondta: a "visegrádi négyek" (V4) együttműködése az utóbbi időben Szlovéniával, majd Ausztriával bővült. A "V6 csoport" tavaly novemberi, visegrádi találkozóján döntötte el, hogy az együttműködést folyamatossá teszik, és a hat ország adóhatóságának vezetői évente kétszer találkozni fognak.

A következő tanácskozásnak Szlovénia ad majd otthont. A mostani, bécsi találkozón az adóhatóságok vezetői áttekintették az adójogszabályok változását az egyes országokban, és szervezeti-működési kérdésekről tárgyaltak. Emellett értékelték annak a kérdőívnek a tapasztalait, amelynek elkészítéséről még a visegrádi találkozón döntöttek, s amelynek fő témája az adócsalás elleni küzdelem.

Szikora János hangsúlyozta: a tisztességes adózók védelmében a válság közepette is küzdeni kell az adócsalások ellen. A kérdőíven egyebek között azt tudakolták, hogy az adóhatóságok milyen módszerekkel végzik a hatósági ellenőrzést, milyenek a kiválasztási módszerek, a kockázatelemzés az egyes országokban. Az adószám kiadása előtti ellenőrzésre például három országban van lehetőség, ezekben a kockázatelemzés alapján meg is lehet tagadni az adószám kiadását, míg a másik három országban - köztük Magyarországon - nincs erre mód - mutatott rá az APEH elnöke.

A mostani összejövetelen is szó volt a multilaterális együttműködésről és információcseréről. Az APEH az utóbbi években húsz közös ellenőrzésben vett részt, az idén négy-öt új ellenőrzés kezdődött, és kilenc van folyamatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.