"Magyarország nem ehhez van szokva"

Navracsics: Adócsökkentéssel kevesebb lett volna a veszteség!

A Fidesz szerint az ország kisebb veszteséggel vészelte volna át a gazdasági válságot, ha kormány radikális adócsökkentést hajt végre. Az ellenzéki párt ezt már 2006 tavaszán javasolta - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggel műsorában a Fidesz frakcióvezetője.

2010.03.31 12:23MR1- Kossuth

Navracsics Tibor szerint a Bajnai-kormány egy évét önmagában nem lehet megítélni, csak az elmúlt 8 év történéseibe ágyazva. Az elmúlt egy évben a Fidesz szerint gyakorlatilag nem volt kormányzati politika, az unióval és a valutaalappal kötött hitelszerződések pontjait hajtotta végre a kabinet.

Navracsics Tibor szerint nem lehet önmagában, külön értékelni a Bajnai-kormány egy évét, azt csak a nyolc évnyi szocialista-szabaddemokrata kormányzással, de legalábbis az elmúlt négy évvel együtt kell vizsgálni. A Fidesz frakcióvezetője erről az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt. Az ellenzéki politikus indoklásul elmondta: Bajnai Gordon kormánya valójában semmiben nem különbözött a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormány vagy kormányok politikájától, azt folytatta, némi kapkodással és válságkezeléssel fűszerezve. Igaz ez a személyzeti politikára is, hiszen nagyrészt ugyanazok az emberek vállaltak szerepet a Bajnai-kormányban is, akik a Gyurcsány-kabinet emblematikus figurái voltak, és már csak azért is egyben kell vizsgálni az elmúlt időszakot, mert maga Bajnai Gordon a megelőző időszakban mint gazdasági miniszter, az európai uniós forrásokat felügyelő, különböző tárcákat vezető miniszterként részese volt az elmúlt évek gazdasági mélyrepülésének – sorolta Navracsics Tibor.

Nem volt érdemi kormányzati politika

Navracsics Tibor emlékeztetett: amikor tavaly áprilisban Bajnai Gordon letette az esküt, addigra már aláírták a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitel-megállapodást és az Európai Unióval kötött hitelszerződést. A frakcióvezető szerint ennek következtében értékelvűségét tekintve nem volt kormányzati politika az elmúlt egy évben, nem történt más, mint a hitelszerződés pontjait, kötelezettségvállalásait hajtotta végre a Bajnai-kormány.

A kérdésre, hogy volt-e olyan kormányzati intézkedés, amivel a Fidesz egyet tud érteni, Navracsics Tibor azt felelte: pártja 2006 nyara óta világossá tette, hogy nem ért egyet azzal az iránnyal, amerre Magyarország halad. A második Gyurcsány-kormány megalakulását követően a hazugságok beismerése és a megszorításokra épülő kormányzati politika a Fidesz számára elfogadhatatlan volt – emlékeztetett.

Az adócsökkentés segített volna

Navracsics Tibor szerint ha a 2006-os választások után végrehajtják a Fidesz által szorgalmazott radikális adócsökkentést, akkor Magyarország sokkal kisebb veszteséggel vészelte volna át a gazdasági válságot. A frakcióvezető hangsúlyozta: a gazdasági növekedés már 2006 óta nem érte el az évenkénti egy százalékot, vagyis valójában a magyar gazdaság már évekkel azelőtt stagnált, hogy a világgazdasági válság kitört volna.

A kérdésre, hogy az adócsökkentés a jelenlegi helyzetbe is indokolt-e, a Fidesz frakcióvezetője azt felelte: szükség van az adócsökkentésre. A politikus ugyanakkor utalt az Állami Számvevőszék kedden nyilvánosságra került jelentésére az idei költségvetésről, és ennek kapcsán Navracsics Tibor azt mondta: most már óvatosabban kell fogalmazniuk. Az adócsökkentést meg kell lépni, azonban, hogy lehetséges-e, az csak akkor derült ki, ha megtörtént az átadás-átvétel.

Korlátozott lehet a mozgástér

Az Állami Számvevőszék jelentése ugyanis azt támasztja alá, hogy nem látni még most sem pontosan: milyen helyzetben van a költségvetés - magyarázta. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett: tavaly november-decemberben a Bajnai-kormány arról beszélt, hogy az idei költségvetési hiány 3,8 százalékos lesz, a Fidesz azonban már akkor jelezte, hogy ez a szám akár 7-7,5 százalékig is fölmehet. Most pedig egyre több elemző és hatóság jelzi azt, hogy a hiány nagyobb lesz a kormány által vártnál, és könnyen lehet, hogy végül a Fidesznek lesz igaza - vélekedett a politikus. Ha végül a kormányváltás időszakáig mégis teljesül a költségvetési hiány 100 százaléka, ahogy a Fidesz jelezte, akkor erősen korlátozott lesz a mozgástér - mondta Navracsics Tibor.

Magyarország nem ehhez van szokva

A felvetésre, hogy több elemző elismerően beszélt a magyarországi intézkedésekről, és hogy az ország visszanyerte a befektetők bizalmát, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: ez relatív. Az, hogy nincs akkora gazdasági zuhanás, mint tavaly, már valóban előrelépés. De minden viszonyítás kérdése - mutatott rá. "Magyarország nem ehhez van szokva. Magyarország 3-4 százalékos gazdasági növekedéshez van szokva. Viszont Magyarországon 3-4 százalékos növekedés utoljára 2004-2005 környékén volt. Azóta a magyar gazdaság nem nőtt, sőt az utóbbi időszakban meredeken zuhant. Ezt azért én nem nevezném stabilitásnak és hitelességnek" - fogalmazott Navracsics Tibor.

Alapfeltétel a munkahelyteremtés

A frakcióvezető megismételte: a gazdasági növekedéshez alapfeltétel a munkahelyteremtés. „A tartós gazdasági növekedésnek és a régiós versenyben való helytállásnak ez az alapja. A régió többi országaiban több munkahely van, többen dolgoznak, aktívabb a társadalom és mindez jelentős hozzájárul a gazdasági növekedéshez."

A Fidesz szerint vannak kihasználatlan lehetőségek, amelyek segítségével munkahelyeket lehet teremteni. Magyarországon az újonnan létrejövő munkahelyek 75-80 százalékát a kis- és középvállalkozások hozzák létre - utalt rá a politikus. Ezzel összefüggésben megjegyezte: korábban, 2006 őszén, az Új Magyarország Fejlesztési Terv parlamenti vitája során a Fidesz már javasolta, hogy sokkal több forrást csoportosítsanak vállalkozásélénkítésre. Már akkor javasolták, hogy hozzanak létre egy vállalkozásfejlesztési alapot. Ennek segítségével összpontosítani lehetett volna az uniós pénzeket, majd pedig szétosztani a vállalkozók számára akár kedvezményes hitel, akár támogatás, akár bármilyen más pénzügyi konstrukcióban a gazdaság élénkítése érdekében.

Navracsics Tibor szerint ez részben működhetne akár most is, azonban az uniós források mellett a munkahelyteremtést szolgálhatja majd az a pénz is, ami a takarékos állami gazdálkodásból, a bürokrácia csökkentéséből származhat.

Az első törvények

Személyes álláspontját ismertetve Navracsics Tibor azt mondta: szeretné, ha az első törvényjavaslatok között terjesztenék be a kisebb, legfeljebb kétszáz fős parlamentről és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló jogszabályt. Utóbbi nem az idén kezdődő, hanem az azt követő ciklusokra vonatkozna. A frakcióvezető hozzátette: a közigazgatás hatékonyságán is javítani szeretnének.

"Ne kelljen az állampolgároknak a jelenlegi szervezeti dzsungellel szembenézniük, amikor ügyeket akarnak intézni” – magyarázta, hozzátéve: egyszerűbb eljárási szabályokra van szükség. Ennek következtében a felelősségi viszonyok is áttekinthetőbbek lesznek, és a korrupció is megszűnhet. A fegyelmezett munka pedig olcsóbbá is teszi az állami működést – vélekedett Navracsics Tibor, megjegyezve, tömeges elbocsátásokat nem tart szükségszerűnek.

A Fidesz jelentős előnyét mutató közvélemény-kutatási adatokról szólva a politikus kifejtette: óva inti a szimpatizánsokat, hogy hátradőljenek, "a felmérések néhányszor már becsapták a pártot." Az esetleges kormánynévsor kapcsán Navracsics Tibor kitért a válasz elől, mint utalt rá: Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt joga meghatározni, kikkel kíván együtt dolgozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.