60 nap nélküle

A számviteli beszámoló elmulasztása adószám-felfüggesztéssel jár

Súlyos következményekkel számolhat, aki nem nyújtja be a számviteli beszámolót, az idén ugyanis már valamennyi mulasztó cég esetén alkalmazni kell az adószám-felfüggesztést - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

2010.03.19 07:18MTI

A számviteli beszámoló elektronikus benyújtását a számvitelről szóló törvény (Szv. tv.), valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról, és a végelszámolásról szóló törvény szabályozza. Az EB jelű elektronikus űrlap a számviteli beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének teljesítéséhez az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) honlapjáról tölthető le, és a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer (KR) útján nyújtható be a törvény által előírt mellékletek, illetve közzétételi költségtérítés fizetését igazoló nyugta csatolásával az IRM Céginformációs Szolgálata részére - ismerteti az APEH.

Az EB elektronikus űrlapot – a csatolmányok leválasztása után – az IRM Céginformációs Szolgálata továbbítja a kötelezettségüket nem teljesítő adózók kiszűrése céljából az adóhivatalhoz, amely a beszámoló benyújtására előírt határnapot követő 30 napon belül felszólító levelet küld azoknak a cégeknek, amelyek elmulasztották teljesíteni kötelezettségüket. Az adóhatóság tavaly csak azokat az eltérő üzleti évű cégeket szólította fel a kötelezettség teljesítésére, amelyeknél a mérlegforduló nap 2009. április 30-át követő napra esett. Az idén azonban már valamennyi mulasztó cég esetén alkalmazni kell az adószám felfüggesztés szankcióját, ideértve a naptári év szerint működő cégeket is - hívja fel a figyelmet az APEH.

Ha a felszólító levélben előírt határidő eredménytelenül telik el, az adóhatóság határozatban kezdeményezi az adózó adószámának 60 napos – határozott idejű – felfüggesztését.

A felfüggesztés elrendeléséről szóló döntés ellen fellebbezésnek nincs helye. Amennyiben az adózó a felfüggesztés ideje alatt sem teljesíti közzétételi kötelezettségét, az APEH elektronikus úton kezdeményezi a cég megszüntetését a cégbíróságnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.