Adóterhek megszűntetését kérik

KMSZ: Ne terhelje adó az étkezési utalványt!

A béren kívüli juttatások - étkezési utalványok - adóterheinek megszüntetését kéri a miniszterelnök-jelöltektől a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.

2010.03.08 13:19MTI

Közleményüket hétfőn juttatták el Mesterházy Attila (MSZP), Orbán Viktor (Fidesz), Bokros Lajos (MDF) és Vona Gábor (Jobbik) miniszterelnök-jelöltekhez - mondta el az MTI kérdésére Horváth László, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke.

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) azt szorgalmazza, hogy a választások után az új parlament mielőbb tűzze napirendre az utalványok kérdését. "Ha a munkavállalók bérhelyzetét nem is tudják rendezni, a béren kívüli elemekben szűnjön meg a megszorítás." - áll a közleményben.

A szövetség szerint az elmúlt évi reálbér-csökkenést követően 2010-ben a munkavállalóknak jövedelem-csökkenéssel kell számolnia az étkezési utalványok megadóztatása miatt. A munkástanács ezért azt javasolja, hogy vonják össze és szüntessék meg a hideg- és meleg utalványok adóterhét, a kisösszegű ajándékutalványokat pedig a 90 százalék fölötti adóteher helyett csak 25 százalék terhelje.

Közleményükben arra is emlékeztetnek; a január végén kiadott APEH közlemény szigorította a melegkonyhai utalványok beváltását, szankciót helyezett kilátásba, ha nem a 2005. évi SZJA törvényben rögzítettek szerint használják fel az utalványokat.

A szakszervezetek állásfoglalását követően a Miniszterelnöki Hivatal levélben tájékoztatta ugyan az érdekvédőket, hogy a 2009. évi elfogadási feltételek maradnak érvényben, de az APEH a januári körlevelet mindmáig nem vonta vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.