Politikai üggyé vált a német adócsalási botrány

Német adócsalás: a lakosság szerint a cél szentesíti az eszközt

Újabb hullámokat kavart hétfőre, egyszersmind politikai üggyé vált a német adócsalási botrány, miközben a német lakosság túlnyomó többsége úgy ítélte meg, hogy az adócsalók elleni harcban a cél szentesíti az eszközt, azaz az államnak még a lopott adatok megvásárlásától sem szabad visszariadnia.

2010.02.01 12:46MTI

Németország történetének egyik legnagyobb adócsalási botránya az elmúlt hét végén robbant ki, amikor ismertté vált: egy informátor 2,5 millió euróért olyan DVD-t kínál megvételre a hatóságoknak, amely állítása szerint 1500, svájci számláikon adócsalást elkövető német állampolgár adatait tartalmazza. Mindennek alátámasztására öt érintett adatait előzetesen rendelkezésre bocsátotta, és kiderült, hogy az illetők mintegy 1 millió eurós adócsalást követtek el. Az informátor személyazonosságát nem közölték, de az egyértelmű, hogy lopott adatokról van szó.

Az előzetes becslések alapján az illetékesek kiszámolták: amennyiben az állam hajlana a törvénytelen úton készült adatbázis megvásárlására, az utólagos adófizetésekből 100 és 200 millió euró közötti összeg bevételre számíthatna. Miközben a politikusok és a szakértők élesen vitáznak arról, hogy a pénzügyminisztérium mitévő legyen, egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint az állampolgárok 80 százaléka vélekedett úgy: a kormányzatnak mindenekelőtt az adócsalókkal szemben kell a leghatározottabban fellépnie, és ebből a célból még a lopott adatokat is meg kell vásárolnia.

Az ügy szálai Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter kezében futnak össze, ő pedig egyelőre nem nyilatkozott. A hétfői politikusi állásfoglalásokból viszont egyértelművé vált, hogy a parlamenti pártok különböző véleményen vannak. A konzervatív CDU/CSU az ajánlat elutasítása mellett foglal állást, azt hangoztatva, hogy egy jogállamnak nem szabad egy közönséges bűnözővel lepaktálnia. Ráadásul - mint a keresztény politikusok vélekedtek - az adattolvajjal való egyezkedés az ilyen jellegű bűncselekmények újabb hullámát indíthatná el.

A koalíciós partner liberálisok az alapos mérlegelés mellett vannak, szerintük gondosan meg kell vizsgálni az egész ügy jogi vonatkozásait, és csak azután szabad döntést hozni.

Az ellenzéki pártok - élükön a szociáldemokratákkal - viszont az adatokat tartalmazó DVD azonnali megvásárlását sürgetik, a többi között úgy vélekedve: bűnözőkkel szemben akkor is fel kell venni a harcot, ha bűnözők leplezik le őket. Az adatvédelmi biztos szerint a hatóságok a DVD megvásárlásával a cinkos, illetve az orgazda szerepét vállalnák. A kormány egyik legtekintélyesebb gazdasági tanácsadója viszont az adatok megvásárlására szólította fel a pénzügyminisztert, úgy vélekedve, hogy az komoly elrettentő hatással járna.

A politikusokéhoz hasonlóan megosztott a különböző szakmai szervezetek, illetve a sajtó véleménye is. Nevesebb jogászok azt hangsúlyozták, hogy egy jogállam nem élhet ilyen eszközökkel. Korábbi értesülések szerint a lopott adatok az UBS svájci nagybank számláiról származnak. A Financial Times Deutschland című lap hétfőn viszont tudni vélte, hogy a szóban forgó informátor a bankvilágban hasonló cselekedeteiről már ismert, monacói születésű Hervé Falciani, aki a HSBC brit bankcsoport genfi leányvállatának korábbi informatikusaként egy alkalommal több ezer adatot tulajdonított el.

Falciani az elmúlt évben hasonló adatokat bocsátott Franciaország rendelkezésére, és a párizsi kormány fel is használta azokat a saját adócsalói elleni harcban. Az ügy akkoriban éles diplomáciai viszályt okozott Svájc és Franciaország viszonyában. Bern valóságos ultimátumot intézett a francia kormányhoz, követelve, hogy szolgáltassa vissza az illegális listát, amit Párizs végül meg is tett. Ha Berlin a DVD megvásárlása mellett dönt, Németország és a banktitok rendszerét határozottan védelmező Svájc között is hasonló viszály fenyeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.