Könnyebb lesz?

Ingatlanadó - Az APEH módosította a vagyonbevallás segédleteit

Az adóhatóság az Alkotmánybíróság határozatában foglaltaknak megfelelően módosította az egyes nagy értékű vagyontárgyakkal összefüggő kötelezettségek bevallására szolgáló 1042-es bevallás nyomtatványt, a hozzá tartozó útmutatót, valamint a bevallás kitöltését segítő, az APEH honlapján elérhető programját is. Aktualizálta az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó alapvető szabályairól szóló információs füzetet is.

2010.01.31 08:25MTI

Az APEH azt kéri, hogy azok, akik az APEH honlapján elérhető programmal készítik el 1042-es bevallásukat, minden esetben a legutolsó verziót töltsék le, akkor is, amikor más bevallással együtt kell teljesíteni az egyes nagy értékű vagyontárgyakkal összefüggő kötelezettséget.

A nyomdai úton előállított 1042-es bevallás lakóingatlanokkal kapcsolatos részeit figyelmen kívül kell hagyni, a bevallás 01-es lapját pedig át kell húzni az APEH tájékoztatója szerint.

Az Alkotmánybíróság (AB) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény lakóingatlanokra vonatkozó részeit.

Az állami adóhatóság január 28-án, az alkotmánybírósági határozat közzétételének napján megsemmisítette az APEH internetes oldalára kihelyezett vagyonadó-kalkulátort használókról rögzített adatokat - tette közzé honlapján az APEH.

Az adatok megsemmisítésére az adatvédelmi szabályok szerint került sor, amiről jegyzőkönyv készült. Az APEH a vagyonadó-kalkulátort is eltávolította honlapjáról.

A nagy értékű lakóingatlan adójáról bevallást benyújtó adózók esetében az adóhatóság intézkedik a bevallás adatainak törléséről, az iratok megsemmisítéséről, és erről az érintetteket egyedileg tájékoztatni fogja - tette közzé az APEH honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.