Változásokat hozott az új áfatörvény

Íme a kedvezményes ÁFA-kulcsba tartozó termékek besorolásának buktatói

Július 1-től változott az áfatörvény, melynek értelmében az általánosan alkalmazott normál 20 százalékos ÁFA-kulcs 25 százalékra emelkedett. Bizonyos termékek a kedvezményes 18 százalékos ÁFA-kulcs alá kerültek.

2009.08.25 11:56ma.hu

Az utóbbiak közül csak a kenyérre, pékárura, tejre és tejtermékre vonatkozik, de közülük sem mindegyikre.

Az APEH és a VPOP iránymutatásai ellenére továbbra sem egyértelmű mi nem tartozik a kedvezményes kulcs alá.

Az APEH 2009. július 9.-én megjelent közleményében megerősítette, hogy a pizza és a palacsinta értékesítése egyértelműen a kedvezőbb 18 százalékos ÁFA-kulcs alá tartozik.

Elvileg tehát mindenféle pizzát elvileg 18 százalékos ÁFA-kulcs alá kellene sorolni, teljesen mindegy, hogy leöntik lecsós babbal, és úgy sütik ki, mert az csupán feltét. A pizzériák egy része a futárjai által kiszállított pizzákat és tésztaételeket a 25 százalékos ÁFA-val értékesítik a vendégei részére.

Máig nem megoldott a termékértékesítés és a szolgáltatás (vendéglátás) fogalmának különválasztása.

Az APEH szerint az alkalmazandó ÁFA-kulcsot nem befolyásolja, hogy a szóban forgó terméket elviszik, vagy helyben fogyasztják, ami azt jelenti, hogy 18 százalékos áfát kell felszámolnia az eladónak a pizzára függetlenül attól, hogy rendelik tőle vagy megveszik és elviszik a terméket.

Az APEH értelmezése elmossa a határt a szolgáltatás és a termékértékesítés között.

Nemcsak a pizzafutárok által értékesítők az egyetlenek, akik 25 százalékos áfát számolnak a húsos tésztafélékre.

A hipermarketekben, vendéglátóhelyeken kapható és helyben elfogyasztható (ugyanakkor elvihető) pizzaféléket is 25 százalékos áfával értékesítik, tekintettel arra, hogy ezt a tevékenységet szolgáltatásnak minősítik.

Hasonlóan kérdéses a húsos szendvicsek áfa szerinti besorolása.

Ez ugyanis a hústartalmuktól függ, pontosabban akkor tartoznak a kedvezményes besorolás alá, ha 20 százaléknál kevesebb húst tartalmaznak.

A mai szabályozás szerint nehézkes a 18 százalékos kedvezményes ÁFA-kulcs alá sorolt termékek és szolgáltatások többitől való megkülönböztetése, főleg a vendéglátóiparban.

A törvénykezés bármikor megteheti az ÁFA-kulcs változtatását.

Ugyanakkor a módosítással együtt konkrétan határozza meg azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a körét, amelyek a kedvezményes elszámolásba tartoznak.

Szükséges a tiszta helyzet megteremtése, mert későbbiekben a jogszabály betartatása kétségessé válhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.