A KPMG szerint könnyen lehetséges

Újabb sarcok következnek? 2010-ben a legmagasabb jövedelemadó- kulcsok emelkedése várható

A jelek szerint véget ér a legmagasabb személyi jövedelemadó kulcsok elmúlt hét évben tapasztalt globális csökkenése, mivel egyre több kormány számít biztos költségvetési bevételre a legtehetősebbek adóterhének növelésétől a válság közepette - olvasható a KPMG nemzetközi tanácsadó cég hétfői közleményében.

2009.08.24 16:59MTI

A KPMG 2003 és 2009 között 86 országra kiterjedően vizsgálta a legmagasabb kategóriájú személyi jövedelemadók és társadalombiztosítási járulékok globális változásait, és csökkenő trendet állapított meg: a legmagasabb jövedelmi sávban az átlagos jövedelemadó-kulcs a 2008-as 29,2 százalékról 2009-re 28,9 százalékra mérséklődött.

A KPMG elemzői ennek ellenére úgy vélik, hogy 2010-re megfordulhat az elmúlt hét év csökkenő tendenciája. A közlemény szerint egyes országok - így például az Egyesült Királyság és Írország - már tervbe vették a legmagasabb adókulcs megemelését, míg mások egyelőre vizsgálják ennek lehetőségét.

A KPMG tanulmánya szerint még mindig az Európai Unió állampolgárai fizetik a világon a legmagasabb személyi jövedelemadót.

Ha a társadalombiztosítást és a személyi jövedelemadót együttesen tekintjük, akkor Dánia rendelkezik a legmagasabb, 62,3 százalékos adókulccsal. Az ázsiai és a csendes-óceáni térségben Japán a listavezető a maga 50 százalékával, míg Latin-Amerikában Chile áll az első helyen 40 százalékos adókulccsal.

Magyarország a globális skálán tekintve egyértelműen a magasabb adókategóriába tartozik, ami elkerülhetetlenül hátrányt jelent az ország versenyképessége szempontjából, és fokozza az adóelkerülést - idézi a közlemény Mike Glover, a magyarországi KPMG adótanácsadó részlege vezetőjének véleményét.

A bruttó 100.000 dollár éves jövedelemmel rendelkező munkavállalók esetében - a személyi jövedelemadó kulcsát és a munkavállalói járulék mértékét együttesen vizsgálva - a legmagasabb kulccsal Szlovénia (54,9 százalék), Horvátország (53,5 százalék) és Magyarország (48,1 százalék) rendelkezik a vizsgált országok közül. A 300.000 dollárt kereső alkalmazottak esetében a legmagasabb adókulcsot Szlovéniában (60,4 százalék), Dániában (57,1 százalék) és Horvátországban (54,5 százalék) regisztrálták.

A tanulmány vizsgálta a munkavállalói és munkaadói járulékok együttes terhét is a bruttó 100.000 és 300.000 dolláros jövedelmi kategóriákban.

Az adatok szerint mindkét esetben Franciaország rendelkezett a legmagasabb, nagyjából 60 százalékos összevont járulékteherrel, ez után következett Belgium 47 százalékkal, majd Magyarország és Olaszország 40-45 százalék körüli szinttel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.