Tavaly ötmilliárdot törölt az APEH

Egyéni vállalkozók is kérhetik a járuléktartozás elengedését

Az egyéni vállalkozóknak is megnyitotta a járuléktartozás elengedésének a lehetőségét az Alkotmánybíróság döntése, amely alapján ők is kérvényezhetik az adóhatóságtól.

2009.08.03 09:12Népszabadság

Közel egymillió járulékfizetőt érint az Alkotmánybíróság közelmúltban hozott döntése, amely alapján az adó mellett immár a járuléktartozás mérséklésére, elengedésére is méltányossági kérelemmel lehet fordulni az adóhatósághoz. Korábban szakértők úgy értelmezték a határozatot, hogy az csak a magánszemélyekre terjed ki.

Az APEH tájékoztatása szerint viszont az egyéni vállalkozókra is vonatkozik az Alkotmánybíróság döntése: összesen több mint 992 ezer járulékfizető élhet eztán a lehetőséggel. Természetesen ez csak elvi lehetőség - állítja az adóhatóság - hiszen döntő többségüknek nincs járulékfizetési problémája. - Ez legfeljebb a magánszemélyekre igaz - tromfol Zara László adószakértő.

Az egyéni vállalkozók körében szerinte sokaknak van járuléktartozása. Az más kérdés, hogy kérnek-e erre könnyítést: az ezzel járó vizsgálatok ugyanis túl nagy rálátást engednek az adóhatóság munkatársainak a vállalkozó vagyoni helyzetére, márpedig ez nem feltétlenül áll érdekében a kérelmet benyújtónak. Zara László szerint az eljárás során számot kell adni a személyes vagyonba tartozó ingatlanokról, értékpapírokról is. További részletek itt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.