Rések az átmeneti szabályokon?

Áfaemelés és számlabefogadás július 1-től

Az általános forgalmi adó július 1-i hatállyal újra változik, a változások azonban korántsem véglegesek.

2009.06.24 15:55adoforum.hu

Várhatóan az országgyűlés annak újabb módosításait, kiegészítéseit fogja elfogadni a soron következő adócsomagban, várhatóan azonos, vagy visszamenőleges hatállyal. Ilyen a szálláshelyekre vonatkozó áfa kulcs csökkentése és a lakásvásárlásokra vonatkozó átmeneti szabály, amelyeket a pénzügyi kormányzat részéről már bejelentették, de jelenleg egyik se kihirdetett jogszabály, csak ígéret.

Az ÁFA változások az alábbiakban foglalhatóak össze:

- az ÁFA általános (legfelső) kulcsa 2009.07.01-től 20-ról 25 ra változik,

- az új kulcsot általánosan akkor kell alkalmazni, ha a számlán szereplő teljesítési időpont 2009. július 1., vagy azt követő időpont,

- új kedvezményes adókulcs (18%) került bevezetésre a tej és kenyér esetében (ideértve bizonyos tejtermékeket és pékárukat).

Az áfa változások technikai lépéseket is igényelnek, hiszen a pénztárgépeket át kell állítani az új kulcsra, de 2009.08.31-ig, addig használható kézi nyugtatömb. Foglalkozni kell a könyvelőszoftverek, bevalláskészítő programok és számlázó-rendszerek átállításával úgy, hogy azok tudják kezelni az előlegeket, vagyis egy számlán belül tudjanak többfajta adókulcsot használni. Az előlegekkel kapcsolatban az adókulcs csökkenésekor már 2006-ban kitapasztalt módszertan jól működik.További részletek az adózóna oldalán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.