A cafetéria kedvezményes kulcsa 25 százalék legyen

Megszüntetik a cafetéria 400 ezer forintos összeghatárát

A kormány, elfogadva a szociális partnerek javaslatát a 2010. évi adóváltozásoknál a cafetéria 400 ezer forintos összeghatárát megszünteti, miközben egyes elemeinek lesznek korlátai - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.

2009.06.12 14:09MTI

A kormány befogadta azt a szakszervezeti javaslatot, hogy a személyi jövedelemadóból levonható lesz a tagdíj, s a vagyonadó körébe nem kerülnek be a szakszervezeti üdülők - jelezte a pénzügyminiszter. A lakásvásárlás áfá-jánál a kormánynak az a javaslata, hogy a már megkötött szerződések után 20 százalékos áfa terhelje az ügyletet. Oszkó Péter elmondta: a kormány az OÉT pénteki ülésén le kívánja zárni a béren kívüli juttatásoknál alkalmazható kedvezményes körnek és a kedvezményes juttatás adómértékének meghatározását.

Oszkó: a cafetéria kedvezményes kulcsa 25 százalék legyen

A béren kívüli juttatásoknál - cafetéria - kedvezményes 25 százalékos kulcsot javasol a kormány - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésén. A pénzügyminiszter szerint a 25 százalékos kulcs esetén, amennyiben a munkaadók az eddigi juttatások felét nyújtják, a költségvetés bevétele akkor is nagyobb lehet, mintha a munkaadók eredeti, 10 százalékos javaslatát fogadták volna el, amelynél majdnem teljesen megmaradtak volna a juttatások - magyarázta a pénzügyminiszter.

A kedvezményes körbe tatozó tételek közül elsőként a melegétel utalványokat nevezte meg Oszkó Péter, ahol a havi 12 ezer forintos keret 18 ezerre nőhetne. Emellett a kedvezményes körbe kerülhetnek az öngondoskodás jellegű megtakarítások - jelezte a pénzügyminiszter.

A szociális partnerek 17 százalékos cafeteria kulcs felé mozdulnának

A szakszervezetek számításai szerint a béren kívüli juttatások 17 százalékos adókulcs mellett több költségvetési bevételt eredményeznének, mint a pénzügyminiszter által javasolt 25 százalék, a 17 százalékos kulcsot a munkaadók elfogadhatónak tartanák - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

Oszkó Péter pénzügyminiszter ugyanakkor leszögezte: nem látja a 25 százalék alatti kulcs költségvetési forrásait, "nem feszíthető tovább a húr". A pénzügyminiszter javaslata szerint a kedvezményes kulcs alá tartoznának a helyi közlekedési bérletek, az üdülési csekk (a minimálbér összegéig), a meleg étkezési jegy (havi 18 ezer forintig), az önkéntes pénztári befizetések (a minimálbér feléig), az iskolarendszerű képzés (a minimálbér 2,5-szereséig), valamint az iskolakezdési támogatás (a minimálbér 30 százalékáig).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.