Április 23-i ítéletével megsemmisítette az EU

Eddig 566 millió forint áfa-visszaigénylés az Eu bíróság döntése után

Eddig 233 önellenőrzési bevallás érkezett, 556 millió forint áfa-visszatérítési igénnyel azután, hogy az adóalapot nem képező államháztartási támogatás miatt le nem vonható áfa rendelkezést (áfaarányosítást) az Európai Közösségek Bírósága az április 23-i ítéletével megsemmisítette - közölte az adóhivatal sajtóosztálya az MTI-vel.

2009.06.01 08:15MTI

Az ügy az Európai Uniós csatlakozás időpontjához nyúlik vissza, amikor az adózás rendjéről szóló egyik 2003. évi törvény kiterjesztette az úgynevezett áfaarányosítási előírást az állami támogatásokra is.

A magyar törvény értelmében az a vállalkozás, amelyik állami támogatásban részesült, nem vonhatta le az összes, egyébként levonható áfát, s ez a rendelkezés 2004. május 1-től 2005 végéig volt érvényben. (A le nem vonható részt úgy kellett megállapítani, ahogy a kapott támogatás aránylott az összes adóköteles bevételhez, vagy amilyen arányban a szóban forgó beszerzéseket állami támogatásból is finanszírozták.)

Az Európai Bíróság ítéletében megállapította, hogy a magyar szabályozás az áfaelvonás olyan korlátozását szabályozza, amely az államháztartási támogatásban részesülő valamennyi termékbeszerzésre alkalmazható, noha - az ítélet szerint - a levonási jog ilyen korlátozása sérti a közösségi jogot. Az MTI kérdésére az APEH közölte: a törvényi rendelkezés értelmében a visszaigénylési jogosultság május 15-től 180 napon keresztül lehetséges, amely időponttól az APEH hivatalos honlapján megjelentetett 08310-es számú önellenőrzési nyomtatványon lehet benyújtani az igényeket.

A korábbi időszakra vonatkozó visszatérítési igény az APEH becslése szerint több milliárd forintra tehető, de ezidáig mindössze 233 önellenőrzési bevallás érkezett, 556 millió forint visszatérítési igénnyel.

Az MTI által megkérdezett szakértők a visszatérítési igényt - ahol az áfa-visszatérítési tétel jegybanki kamattal megemelt összege szerepel - 50-60 milliárd forintra teszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.