Hatályos szabályok a számviteli törvényben

Házipénztáradó újra?

Az adómódosító paragrafusok között a Parlament újra elfogadta a 2006-os, Alkotmánybíróság előtt elbukott, házipénztárra vonatkozó szigorító rendelkezéseit, igaz, egy kicsit átfazonírozott formában.

2009.05.04 14:51adoforum.hu

A három évvel ezelőtti elképzelések szerint 20%-os adóval sújtották volna azokat a társas vállalkozásokat, amelyeknél az átlagos napi készpénz záró egyenlege az elismert pénzkészletet, azaz az éves összes bevétel 0,8%-át, de legalább 300 ezer forintot meghaladja

Kapcsolódó kedvezményként, egyszeri alkalommal 10%-os adóteher mellett lehetett volna leadózni az adott évi eredmény felosztásakor keletkező osztalék egy részét. A most elfogadott szabályok sorsa is kétséges, vélelmezhető, hogy az érintett paragrafusok újra az Alkotmánybíróság előtt kötnek ki.

Hatályos szabályok a számviteli törvényben

A házipénztárra vonatkozó korlátozó szabályokat most nem külön törvény keretében fogadták el, hanem beleillesztették a számviteli törvénybe, amelynek a pénzkezelési szabályzatra vonatkozó 14. §-a egészült ki új bekezdésekkel. Ebből következően az új szabályok csak a számviteli törvény hatálya alá tartozókra vonatkoznak, így azokat nem kell alkalmazniuk az egyéni vállalkozóknak, valamint a bevételi nyilvántartást vezető egyszerűsített vállalkozói adóalany betéti társaságoknak sem.

A pénzkezelési szabályzatban kell rendelkezni

- a pénzforgalom lebonyolításának rendjéről;
- a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeiről;
- a felelősségi szabályokról;
- a készpénzben és a bankszámlán tartott pénzeszközök közötti forgalomról;
- a készpénzállományt érintő pénzmozgások jogcímeiről és eljárási rendjéről;
- a napi készpénz záró állomány maximális mértékéről;
- a készpénzállomány ellenőrzésekor követendő eljárásról;
- az ellenőrzés gyakoriságáról;
- a pénzszállítás feltételeiről;
- a pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjéről és a pénzforgalommal kapcsolatos nyilvántartási szabályokról.

Új szabály: Az előzőek szerinti napi készpénz záró állomány maximális mértékét 2009. január 1-től annak figyelembevételével kell meghatározni, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga - kivéve, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik - nem haladhatja meg az előző üzleti év - éves szintre számított - összes bevételének 1,2%-át, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 1,2%-a nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot (az összes bevételbe beletartozik a társas vállalkozás valamennyi bevétele, így nemcsak az értékesítés nettó árbevétele, hanem az aktivált saját teljesítmények értéke, az egyéb bevételek, a pénzügyi bevételek és a rendkívüli bevételek is).

Az átlag számításánál az adott hónap naptári napjainak záró készpénz állományát kell figyelembe venni. Mindaddig, amíg az előző üzleti év összes bevétel adata nem áll rendelkezésre, addig az azt megelőző üzleti év összes bevételét kell alapul venni. A jogelőd nélkül alapított gazdálkodónál az alapítás üzleti évében a napi átlag maximális mértékének meghatározásakor az összes bevételt a tárgyévi várható adatok alapján kell figyelembe venni.

A 2009. január 1-jén életbe lépett törvénymódosítás tehát ismét korlátozza a napi készpénz záró állomány - havi szintű - átlagos mértékét.

Szankció: Az új előírás nem rendel fix adóterhet a szabályok megsértéséhez, de egy esetleges adóellenőrzés során a nem magánszemély adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható az adózás rendjéről szóló törvény 172.§ (1) bekezdésének e) pontja szerint, amennyiben a számviteli törvényben meghatározott pénzkezelési szabályzatra vonatkozó rendelkezéseket megsérti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.