Gond az alacsony bérek miatt

Nem fizetik túl az adórevizorokat - ezért nehezebb a toborzás

Folyamatosan veszi fel az új adórevizorokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), amely összességében 1717-tel bővíti a létszámát.

2008.01.30 11:06Világgazdaság

Ebből mintegy másfél ezren már munkába álltak, többségük ellenőrzési és végrehajtási területen, néhányan azonban vezetői pozícióba kerültek, hisz a bővülő létszám miatt új vezetőkre is szükség van. A Világgazdaság úgy értesült, hogy a jelentkezők között több exvámos és volt határőr is van, és ezt a lap kérdésére az adóhatóság humánpolitikai főosztályvezetője sem cáfolta. Hazai Béla jelezte: hatalmas a túljelentkezés a posztokra, volt olyan eset, amikor egy állásra 280 pályázó jutott, sokan azonban már a felvételi folyamat elején elvéreznek azon, hogy nincs megfelelő szakmai gyakorlatuk. 

Vidéken könnyebb betölteni az üres helyeket, a fővárosban viszont nehezebben halad a toborzás a bérek miatt. Az APEH a köztisztviselői törvény szerint fizeti meg az új kollégákat, így egy diplomás kezdő fizetése a havi bruttó 120 ezer forintot sem éri el. Igaz, ez az összeg jelentősen nőhet a kimagasló teljesítmény, a nyelvtudás és egyéb képességek függvényében. A Világgazdaság értesülése szerint előfordul, hogy poligráfot (hazugságvizsgálót) is bevetnek az állásinterjúkon az adóhatóság szakemberei, méghozzá a jelölt jóváhagyásával. 

Hazai Béla ezt cáfolta, elmondása szerint korábban volt pszichológiai teszt a kiválasztás során, manapság azonban már nincs. Hozzátette: az APEH tervezi a pszichológiai vizsgálat újbóli bevezetését. A jelenlegi gyakorlat szerint az önéletrajzok alapján szűrik a pályázókat, ezután pedig egy bizottság személyes elbeszélgetés során dönt a jelölt sorsáról. 

A lapnak több név nélkül nyilatkozó fejvadász azt mondta: mindez aggályokat vet fel, mivel a jelöltek olyan pozícióba kerülnek, ahol nagy a „kísértés”, így mindenképp mérni kellene, hogy a leendő dolgozó mennyire megbízható, befolyásolható, esetleg zsarolható. Szerintük ehhez assessment center módszertant, grafológiát, pszichológiai alkalmassági vizsgálatot is be kellene vetni. 

Még ha ezekről egyelőre nincs is szó a kiválasztás során, az esetleges összeférhetetlenséget górcső alá veszi az APEH. Hazai Béla megemlítette, hogy nemrég egy adótanácsadó iroda vezetője akart revizor lenni, ám őt elutasították.

Mindenesetre az APEH él a hat hónapos próbaidő lehetőségével, ezalatt ugyanis sok minden kiderülhet az új kollégáról. „Az a cél, hogy az állomány ne híguljon fel. Az újoncokról a tanfolyamokon is gyűjtünk tapasztalatot, volt, akit az itteni viselkedése miatt utasítottunk el” – húzta alá a főosztályvezető. Igaz, ez ritkán fordul elő, egy-egy regionális igazgatóságnál maximum 2-3 munkatársat bocsátanak el a próbaidő alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.