Adóügyek

A horvát parlament megszavazta az extraprofitadóról szóló törvényt

Az adó alapja az elmúlt négy év átlagprofitja plusz 20 százalék feletti nyereség, mértéke 33 százalék.

2022.12.17 06:03MTI

A horvát parlament pénteki rendkívüli ülésén 96 igen szavazattal 37 ellenében megszavazta az extraprofitot termelő nagy horvát vállalatok megadóztatásáról szóló törvényt - közölte a horvát közszolgálati televízió.

Az új adónem minden olyan vállalatot érint, amely 300 millió kunát (16,1 milliárd forint) meghaladó bevétellel rendelkezik, és az idén az elmúlt négy év átlagos nyereségét több mint 20 százalékkal felülteljesítette.

Az adó alapja az elmúlt négy év átlagprofitja plusz 20 százalék feletti nyereség, mértéke 33 százalék.

Egyszeri adónemről van szó, az ebből befolyó összeget pedig elsősorban a végső fogyasztók, ezen belül is a veszélyeztetett háztartások energiaköltségeinek csökkentésére fordítja a kormány.

A parlament külön napirendi pont alatt szavazott a munkatörvény módosításáról is, amely számos változást hoz a jövőben, egyebek között 50 százalékkal megnövelik az alapbért vasárnap vagy munkaszüneti napokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.