Pénzügy

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

A NAV az online számlarendszer és az áfabevallások adatainak összevetésével fedezte fel a helytelen adózói gyakorlatot egy kiutalás előtti ellenőrzésnél.

2022.10.07 22:30MTI

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a hivatal az online számlarendszer és az áfabevallások adatainak összevetésével fedezte fel a helytelen adózói gyakorlatot egy kiutalás előtti ellenőrzésnél. A társaság 8 millió forint kiutalását kérte, de az ellenőröknek szemet szúrt, hogy a cég adómentes bevétele több száz millió forint.

Az online számlarendszer adatainak segítségével megindított vizsgálatban megállapították, hogy a hiba nem a bérlők számláiból adódik, azok szabályszerűek. Rövidesen arra is fény derült, hogy az adózó mulasztása mögött sorozatos téves jogszabály-értelmezés és szakszerűtlen könyvviteli gyakorlat áll - tudatták.

Egyértelművé vált a vizsgálatból az is, hogy mulasztásról és nem szándékos bűncselekményről van szó, ezért a NAV munkatársai az önkéntes jogkövetésre ösztönző tanácsadással segítették az adózót és az érintett könyvelőket. A cég együttműködött a hibák kijavításában, benyújtotta az önellenőrzéseket a nem vizsgált időszakokra, majd befizette a pótlólagosan megállapított adókötelezettséget, több mint 80 millió forintot - olvasható a NAV közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.