Pénzügy

Megjelent a családi adóvisszatérítésről szóló kormányrendelet

A szülők többsége már 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját.

2021.10.01 07:52MTI

A gyermekes katásoknak, ekhosoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár az adóvisszatérítés. A szülők többsége már 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

A legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget február 15-ig. A nagy többség mindenféle adminisztrációtól mentesen jut a pénzéhez: ők azok, akik a családi pótlékot kapják, és jellemzően bérből, fizetésből élnek - mondta Izer Norbert. Az érintettek száma elég magas, hiszen jelenleg több mint egymillió szülő kap családi pótlékot - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy ezeket az adatokat a Kincstár átadja az adóhivatalnak. Így az adóvisszatérítés a legegyszerűbb módon, pontosan úgy érkezik meg február 15-ig, ahogy a családi pótlék is: akinek bankszámlára, annak a NAV átutalja a visszajáró adó összegét, akinek a postás viszi, az, az adóvisszatérítést is készpénzben kapja - részletezte Izer Norbert.

A magyar adóvisszatérítés az Európai Unióban a legszélesebb körű, családoknak járó adóügyi intézkedés, hiszen nemcsak annak a szülőnek jár vissza az adó, aki a családi pótlékot kapja, hanem annak is, aki szintén jogosult az ellátásra, így például a házastársnak is. De nemzetközi összehasonlításban nemcsak ebben egyedülálló a magyar családi adóvisszatérítés, hanem az igénybevételének egyszerűségében is - szögezte le az államtitkár. Azoknak is rendkívül könnyű dolguk lesz, akikről nem áll rendelkezésre a 2021-ben befizetett adó visszatérítéshez minden adat, így annak a házastársnak, aki jogosult a családi pótlékra, de azt nem neki folyósítják, szükséges a számlaszám megadása ahhoz, hogy a NAV vissza tudja utalni az adót. Ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell kitölteni, ami otthonról, kényelmesen online is megtehető - magyarázta Izer Norbert. Így azok a szülők is, akik december 31-ig elküldik nyilatkozatukat, 2022. február 15-ig megkapják a családi adóvisszatérítést - összegezte az államtitkár.

Nem esnek el a kedvezménytől azok sem, akik jogosultak a kedvezményre, de az automatikus visszatérítéshez az idén év végéig még semmilyen információ nem áll az adóhivatal rendelkezésére - húzta alá Izer Norbert. Mint mondta, ők az éves adóbevallásukban érvényesíthetik a családi adóvisszatérítést, amelyet akár már március 1-én kézhez is kaphatnak.

Az adóvisszatérítést az úgynevezett összevontan adózó jövedelemből lehet érvényesíteni, tipikusan ilyen a munka-, a vállalkozói és mezőgazdasági őstermelői jövedelem, illetve ide tartozik az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem is - magyarázta Izer Norbert. De a gyermeket nevelő katások és ekhosok is visszakapják befizetett adójuk egy részét. A katásoknak tételes adójuk egynegyede, az ekhosoknak a jövedelmükből levont adó mintegy kétharmada (az ekho-alap 9,5 százaléka) jár vissza - tette hozzá.

A koronavírus-válság az egyházakat és a civil szervezeteket sem kímélte, ezért a családi adóvisszatérítés miatt kiesendő egy százalékok költségvetési támogatásként történő visszapótlásával segíti az érintett szervezeteket a kormány - emelte ki Izer Norbert. A szülők ugyanis még a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek annak 1+1 százalékáról- jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.