Adóügy

NAV: az idén 225 ezren kérték az szja-tervezet postázását

Az szja-bevallási tervezet már több mint egy hónapja elérhető a NAV webes felületén, és a papíralapú postázás is folyamatos.

2021.04.22 21:30MTI

Az idén 225 ezren kérték az szja-tervezet postázását, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eSZJA-oldalára mintegy 2,5 milliószor kattintottak az ügyfelek - közölte az adóhivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézik, hogy az szja-bevallási tervezet már több mint egy hónapja elérhető a NAV webes felületén, és a papíralapú postázás is folyamatos.

Kifejtették, április közepéig 400 ezerrel több látogatást regisztrált a NAV online-bevalláskitöltő rendszere, mint tavaly. Egyre többen választják az online megoldást a tervezetük elfogadására, kiegészítésére, valamint a beküldésre egyaránt. Míg a bevallást a NAV eSZJA-portálján intézők száma évről évre 10 százalékkal nő, addig a papíralapú megoldást választók száma ugyanilyen arányban csökken.

A csaknem ötmillió adózó közül - az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyek mellett - azoknak mindenképpen ki kell egészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amit az adóbevallási tervezet nem tartalmaz. Ilyen például a lakáskiadásból, ingatlanértékesítésből, ingóértékesítésből származó jövedelem - hívják fel a figyelmet a közleményben.

A jóvá nem hagyott tervezet - a mezőgazdasági őstermelők, az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezettek kivételével - május 20-a után automatikusan bevallássá válik. Az őstermelőknek, az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezetteknek mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetüket a tevékenységükből származó adatokkal vagy saját maguknak kell elkészíteniük a bevallásukat és beküldeniük a NAV-hoz - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozzák, ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget. A rendelkező nyilatkozatok (önkéntes pénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítási szerződés) esetében az átutaláshoz a pénztár, szolgáltató, nyugdíjbiztosító nevét, adószámát, bankszámlaszámát kell feltüntetni - tájékoztatott az adóhivatal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.