Adóügyek

Parragh szerint minden önkormányzati adót be kell fagyasztani

Szerinte nem elég elengedni az iparűzési adót.

2020.11.17 21:50ma.hu

"A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül" – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Parragh László.

A kamara elnöke kiemelte: egyértelművé téve az MKIK korábbi javaslatát, nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek „lelakhatóvá” válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség.

Ha a kormány egyetért a javaslattal, a vállalkozások mintegy 97 százalékát érintené az intézkedés. Nem csoda, hogy ezt minden önkormányzatnál nagyon rossz ötletnek tartják, az iparűzési adó jelenti a települési bevételek nagyjából 80 százalékát. Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott, hogy ha a terv megvalósulna, akkor másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés.

"Javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását" - tette hozzá. Idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó. "Javaslatunk célja, hogy az iparűzési adóból származó bevétel kiesését az önkormányzatok ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei. A javaslat összhangban van azzal a kormányzati céllal, hogy a gazdaság motorjait, a kkv-kat átmenetileg tehermentesítsük ebben a válsághelyzetben, amennyire csak lehetséges" – emelte ki Parragh László.

Az MKIK elnöke felidézte: a közelmúltban tartott egyeztetésükön Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte, hogy a kamara javaslataival segítsen a kormánynak olyan intézkedéscsomag kidolgozásában, amely a kkv-kat segítené.

Parragh László hozzátette: A főváros által tervezett újraindítási adó bevezetése szembemegy a ­kkv-k megsegítését célzó javaslatokkal. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, a kormánynak a kis- és közepes vállalkozásokra jelentett veszély elhárítása a legfontosabb, mert ezek adnak munkát a legtöbb magyar embernek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.