Adóügyek

Hamis sporteszközöket foglalt le a NAV az UEFA Szuperkupa mérkőzésen

Az ellenőrizetlen forrásból származó árucikkek súlyos egészségi kockázatot jelenthetnek.

2020.10.10 19:20MTI

Csaknem 300 hamis - UEFA, Supercup, Bayern München, Sevilla és Adidas logókkal ellátott - maszkot és szurkolói sálat foglaltak le a budapesti UEFA Szuperkupa szeptemberi mérkőzésén az adóhatóság munkatársai - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szombaton az MTI-vel.

A közlemény idézte Pomázi Gyulát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnökét, aki elmondta, hogy az ellenőrizetlen forrásból származó árucikkek súlyos egészségi kockázatot jelenthetnek.

Az egészség megóvása és a gazdaság védelme érdekében fontos, hogy sportszereket kizárólag márkaboltban vagy ellenőrzött üzletben, hálózatban vásároljanak az emberek - fűzte hozzá.

A sportszeripari hamisítás hatalmas károkat okoz a legitim gyártóknak és az európai uniós államoknak - tette hozzá az SZTNH elnöke, aki szerint a probléma nagyságára az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) legfrissebb felmérése is rávilágít.

Ez megállapította, hogy 2013 és 2017 között a sportszeripar értékesítésének 7,7 százalékát hamis termékek tették ki, emiatt csaknem 600 millió eurótól estek el a jogszerűen működő cégek.

Ezzel párhuzamosan megközelítőleg 200 millió eurós veszteséggel számolhattak az uniós tagállamok a sportszektorban és több mint 3000 munkahely szűnt meg az ágazatban az illegális termékek és kereskedelmük következtében a vizsgált időszakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.